Het vakantieseizoen is van start gegaan en veel fondsbeheerders gaan er één of meerdere weken tussenuit. Dat betekent echter niet dat de fondsportefeuilles onbeheerd achterblijven.

Voor fondsmanagers zijn smartphones niet meer weg te denken om de markten te volgen. Ook als ze eigenlijk vrij zijn. ‘Als ik op vakantie ben, kijk ik elke dag wel even op mijn iPhone om te zien hoe de markt zich ontwikkelt en wat het belangrijkste nieuws is’, vertelt Folmer Pietersma, beheerder van het Robeco Property Equities Fonds: ‘Een van mijn collega’s neemt weliswaar het dagelijks beheer van de portefeuille over, maar ik neem toch altijd mijn posities in gedachten mee als ik op reis ben.’ Dat moet ook wel, want de ervaring leert dat er altijd wel wat gebeurt in de vakantieperiode. Als het nodig is, heeft Pietersma even contact met degene die in Rotterdam aan de knoppen zit om de portefeuille bij te stellen. Grote portefeuilleverschuivingen zijn daarbij slechts hoogst zelden aan de orde, aangezien de in- en uitstroom van beleggers tijdens vakantiemaanden relatief beperkt is en omdat strategische koerswijzigingen van het fonds altijd goed worden voorbereid.

Dagelijkse beurskoersen
Jack Neele heeft het als beheerder van het Robeco Global Consumer Trend Equities Fonds iets makkelijker. Hij beheert het fonds samen met Richard Speetjens. “Tijdens mijn vakantie kijk ik elke dag wel even op mijn mobiel naar de beurskoersen, maar ik weet dat Richard op zijn post zit en actie onderneemt als dat nodig is”, zegt Neele: “Daardoor krijg ik de ruimte om iets meer afstand te nemen van de beleggingen als ik op reis ben dan in de tijd dat ik het fonds alleen beheerde.” Dat betekent overigens niet dat hij het werk helemaal vergeet tijdens vakanties: “Daarvoor vind ik mijn werk veel te leuk. Bovendien zou het telkens heel veel tijd kosten om te bekijken wat er allemaal gebeurd is tijdens mijn afwezigheid, want in de technologiesector volgen de ontwikkelingen elkaar razendsnel op.”

Teamwork
Fondsbeleggers merken er gelukkig niets van als een beheerder zijn mobiele telefoon vergeet mee te nemen op vakantie, want bij Robeco is fondsbeheer teamwork. Bij het fonds Robeco zijn bijvoorbeeld drie fondsbeheerders en negen aandelenanalisten betrokken. Ook bij andere fondsen is de fondsmanager meestal het gezicht van het fonds, maar hij of zij vormt altijd onderdeel van een groter team van beleggingsspecialisten die gezamenlijk de richting uitstippelen en de invulling van de portefeuille bepalen. Als één van de teamleden op vakantie gaat, weten de achterblijvers altijd precies hoe ze op bewegingen op de beurs of andere ontwikkelingen moeten reageren.