De groei in de VS gaat – na een slechte winter - de draad weer oppikken. De eerste cijfers over april geven dat ook aan. Verder was april een tussenmaand waarin op economisch gebied weinig gebeurde.

De politieke spanningen in Oost-Oekraïne lopen steeds verder op. Toch is het vooral een lokaal conflict en lijkt Rusland zijn politieke pokerspel nog niet in daden om te zetten. De sancties van het Westen zijn nog steeds niet heel erg hard, maar het vertrouwen in de Russische economie brokkelt wel af. De Russische aandelenbeurs heeft dit jaar al 20% verloren. Opkomende markten laten een gemengd beeld zien.

In Europa neemt het vertrouwen in de economie steeds verder toe, hoewel onderliggend nog lang niet alle zaken op orde zijn. De rente blijft tot nu toe onveranderd. Het Verenigd Koninkrijk, dat niet in de eurozone zit, draait inmiddels op volle toeren.

Financiële markten

In Europa was het de Engelse beurs die het best presteerde. De Europese beurzen hadden minder last van de prijsdalingen in de technologiesector. De gebeurtenissen in Rusland maken op de financiële markten nog steeds weinig indruk. Wel zakt de Russische beurs steeds verder weg, afgelopen maand ruim 6%. Landen in Azië hebben het lastig vanwege de onzekerheid over de economische groei van China. Daarom daalden de meeste beurzen in deze regio. Brazilië presteerde juist goed: de beurs steeg met ruim 2%.

In de obligatiemarkten gebeurde weinig spannends. Beleggers zijn nog steeds op zoek naar een beter rendement en komen dan uit bij obligaties uit Spanje en Italië, die nog net iets meer opleveren dan obligaties uit bijvoorbeeld Duitsland. Dit verschil wordt echter nog steeds kleiner.

Binnen grondstoffen zit de opvallendste verschuiving in de koffieprijs. Deze is sinds begin van het jaar met ruim 80% gestegen als gevolg van droogte.

Assetallocatie: overweging voor aandelen

Er is de afgelopen maand niets veranderd aan onze visie. We houden vast aan onze overweging voor aandelen. We verwachten dat de economie in de VS verder aantrekt. Daardoor en door het afbouwen van de Fed-aankopen (‘tapering’), zal de rente oplopen, maar minder hard dan we eerst dachten. Ook Europa gaat verder op de route van het herstel. Het Verenigd Koninkrijk draait goed en in continentaal Europa zien we het vertrouwen in een betere economie steeds verder toenemen.

Obligaties houden wij voor minder dan een gemiddelde weging in de portefeuille. We verwachten dat de rente in de komende periode beperkt zal oplopen. De rendementen van de meeste obligatiecategorieën zijn teruggelopen. Alleen in high yield-obligaties zien we nog waarde. Deze categorie hebben we daarom fors aangezet in de portefeuille.

Asset mix     
Aandelen+    
  Ontwikkelde markten=
  
    Noord-Amerika=
    Europa-
    Pacific=
  Opkomende markten+  
Obligaties-    
  Staatsobligaties-  
  Bedrijfsobligaties-  
  High Yield-obligaties+  


Toelichting

Hieronder ziet u drie voorbeeldportefeuilles. Dat zijn standaardverdelingen die we hebben gemaakt op basis van onze jarenlange beleggingsexpertise. Ze laten zien hoe u uw geld kunt verdelen als u een bepaald beleggingsdoel hebt.

maandvisie-mei-vertrouwen-neemt-toe.jpg

Als u zelf een wereldwijde spreiding wilt aanbrengen, dan ziet een neutrale (=) verdeling er zo uit:

maandvisie-mei-vertrouwen-neemt-toe-2.jpg

Dit is de verdeling binnen de Morgan Stanley Capital Markets Index, dé maatstaf (= benchmark)  voor wereldwijd gespreid beleggen. Maandelijks geven we u onze verwachtingen voor de verschillende regio’s. Is de verwachting voor Europa positief (+), dan zal een belegger meer dan 20% beleggen in die regio. En is de verwachting voor Noord-Amerika negatief (-) dan zal een belegger daar minder dan 52% beleggen. Negatief wil dus niet zeggen dat u niet in die regio moet beleggen. De verwachting voor het resultaat t.o.v. andere regio’s is alleen minder.