Terwijl de fondsbelegger vakantie viert, waakt de beheerder over zijn portefeuille. Welke heikele kwesties spelen er? Fondsmanager Henk Grootveld van Rolinco doet drie wakkerligscenario's uit de doeken.

De aandelenmarkten hebben nooit vakantie. Ook in de zomerperiode kunnen er  gebeurtenissen plaatsvinden die het beurssentiment radicaal kunnen veranderen. Henk Grootveld, fondsbeheerder van Rolinco schetst drie scenario's die beleggers uit hun slaap kunnen houden.

Wakkerligscenario 1: steungeld stroomt te snel weg
"De afgelopen jaren hebben overheden wereldwijd enorme hoeveelheden geld in omloop gebracht om de economische groei te stimuleren en het bankensysteem draaiend te houden. Dat geld zit nu in de economie. De grote vraag is hoe dit weer op een nette manier kan terugstromen, zonder het broze herstel in de kiem te smoren", zegt Grootveld.
Veel centrale banken moeten de lage renteniveaus weer naar normalere waarden opkrikken. Het is volgens Grootveld cruciaal dat dit geleidelijk gebeurt. "Te grote rentestappen kunnen een schok veroorzaken. Consumenten kunnen dan in reactie de hand op de knip houden, met alle gevolgen van dien."
Zorgelijk is ook dat een deel van het geld dat in de economie is gepompt, is terechtgekomen in Chinees vastgoed. Daar is nu een bubbel ontstaan, die kan spatten, waarschuwt Grootveld.

Wakkerligscenario 2: opmars van terreurgroep ISIS
Beelden van zwarte vlaggen, gemaskerde mannen met kalasjnikovs en massa-executies domineren al enkele weken het nieuws. De soennitische terreurgroep ISIS rukt op in Irak en Syrië en riep onlangs een islamitisch kalifaat uit. "Daarmee is opnieuw een lont ontbrand in een eeuwenoud kruitvat met veel spelers met tegengestelde belangen", stelt Grootveld.
Hij vraagt zich af hoe de omringende landen gaan reageren op deze ontwikkeling. "Als het soennitische Saoedi-Arabië zich achter ISIS schaart en zich in het conflict gaat mengen, zal het sjiitische Iran zich er ook mee gaan bemoeien. Ook moet de VS, die nu met Saoedi-Arabië bevriend is, dan een zijde gaan kiezen."
In Syrië staan al grote partijen tegenover elkaar. Daar steunen de Russen de regering en de Amerikanen een deel van de oppositie.
Als in de regio de vlam in de pan slaat, kan de olietoevoer stokken en de olieprijs verder oplopen. Dat is niet bevorderlijk voor de fragiele economische groei.

Wakkerligscenario 3: onafhankelijkheid van Schotland
18 september is een belangrijke datum voor het Verenigd Koninkrijk: dan houdt Schotland een referendum over eventuele onafhankelijkheid. "Als de Schotten kiezen voor afsplitsing, is het spannend hoe dit gaat uitpakken", zegt Grootveld. "Hoe wordt bijvoorbeeld de staatsschuld opgesplitst? Wat gebeurt er met de olie-inkomsten van Schotland? Blijft of wordt het land lid van de Europese Unie en wellicht de eurozone?"
Een afsplitsing kan binnen Europa veel onrust veroorzaken, waarschuwt Grootveld. "Als het proces soepel verloopt, kan dat andere regio's, zoals Vlaanderen en Catalonië, aansporen het Schotse voorbeeld te volgen."
Ook wordt de positie van het Verenigd Koninkrijk in Europa onzeker. "Nu nog wil de helft van de bevolking bij de EU blijven. Maar als de Schotten, die meer pro-Europees zijn, zich afscheiden, verschuift de stemverhouding. Je hebt dan kans dat de rest van het Verenigd Koninkrijk, namelijk Engeland, Wales en Noord-Ierland, de EU zullen willen verlaten", zegt Grootveld, die de bovenstaande scenario's de komende maanden goed zal monitoren.