Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

 

Home > Actueel > Beleggen > Op hol geslagen Transformers in China

on-the-road-2.pngON THE ROAD WITH: Robeco's portfolio managers take investment decisions every day. They base these on data analyses. They also attend conferences and company visits to meet with management. Our "On-the-road-with" series gives brief impressions of their site visits.


382195

Op hol geslagen Transformers in China

Beleggen  - 08 juli 2014

Tijdens mijn laatste reis naar China werd ik meteen geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen van dit land: de vervuiling. Met een luchtkwaliteitsindex die tijdens mijn verblijf – net als bijna de helft van het jaar - op ‘gevaarlijk’ stond, deed ik ’s ochtends de gordijnen van mijn hotelkamer open en zag ik bijna het gebouw aan de overkant van de straat niet.

Automatisering is het dominante thema
Maar dit terzijde. Ik was hier voor de Morgan Stanley Industrial Summit, een evenement dat was opgedeeld in twee onderdelen: twee dagen bedrijfsbezoeken in en rond Shanghai, waarna we op het vliegtuig sprongen naar een tweedaagse conferentie in Beijing. Ik sprak daar vooral met mensen van westerse multinationals over hun China- strategie, maar kreeg ook de kans om een aantal binnenlandse industriële bedrijven aan het werk te zien. Mijn doel was om de interessantste langetermijntrends te ontdekken die voortkomen uit de economische transitie waar China zich in bevindt, ongeacht hoeveel groei het land dit jaar nou precies laat zien. Voor de industriële sector werd het me duidelijk dat één thema verreweg het belangrijkst voor de komende tien jaar zou zijn: ‘automatisering’.

De noodzaak van productiviteitsgroei, de vraag naar  kwalitatief hoogwaardigere producten, strengere veiligheidseisen en de algehele beweging uit laagbetaalde productie zorgen er allemaal voor dat er een grote vraag is naar automatiseringsoplossingen. De vooruitzichten voor bedrijven die deze oplossingen bieden, staan dan ook als een huis. Aan de hardware-kant hebben Europese ondernemingen als ABB en Kuka een sterke positie, terwijl het Amerikaanse Rockwell en het Chinese Hollysys de software-kant domineren.

Robot valt stil bij een mens
In Shanghai bezocht ik de robotfaciliteiten van ABB en Kuka. Zo zag ik een robot die met twee armen steeds verschillende handelingen aan het uitvoeren was, als een soort op hol geslagen Transformer. De bewegingen werden in de fabriek eindeloos geregistreerd, om ze zo optimaal mogelijk te krijgen. De robot heeft een soort sensor, waardoor hij stil valt als hij bij een mens in de buurt komt. Hierdoor hoeven ze niet langer afgeschermd van mensen te opereren.

Aangezien er in China nog maar weinig robots worden ingezet (23 per 10.000 werknemers) vergeleken met landen als Duitsland (275) of Japan (330), verwacht ik dat deze trend voorlopig nog wel even aan zal houden. Ook worden de toepassingen steeds breder. Terwijl robots eerst voornamelijk in de auto-industrie werden gebruikt, worden er steeds nieuwe toepassingen gevonden, zoals in de voedselindustrie of de gezondheidszorg. Nu ook nog een goede rol voor de robot in het terugdringen van de luchtvervuiling in China, en de opmars zal onstuitbaar zijn.

*Chris Berkouwer is aandelenanalist voor het fonds Robeco.

Klik hier voor meer informatie over het fonds.

386488

banner-on-the-road-with-chris-berkouwer-265x205px.jpg

Risicometer

Risicometer

.

Waarmee kunnen wij u helpen?