In de 85 jaar dat Robeco nu bestaat, hebben de fondsbeheerders trends zien komen en gaan. Met welke trends moeten beleggers in de toekomst rekening houden?

Al sinds de start in 1929 volgt Robeco de ontwikkelingen op de wereldwijde aandelenmarkten op de voet. De fondsbeheerders hebben in deze periode talloze trends voorbij zien komen. Voor de huidige beleggers is natuurlijk vooral van belang: wat brengt de toekomst?
Henk Grootveld, hoofd trendbeleggen bij Robeco, signaleert vier trends en geeft alvast een doorkijkje naar de toekomst.

1. Voortschrijdende digitalisering
De functie Apple Pay, die Apple onlangs voor de iPhone 6 heeft ontwikkeld, illustreert dat banken hun monopolie op het betalingsverkeer kwijtraken. "Bankpasjes worden overbodig; betalen doen we met onze telefoon", zegt Grootveld.
Een andere deeltrend is 'the internet of things', waarbij apparaten steeds meer gaan communiceren. "Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die je voorraden bijhoudt. Of aan de net geïntroduceerde Tesla D, die zelf parkeert als je bent uitgestapt en klaar staat als je hem nodig hebt om bijvoorbeeld naar je werk te gaan."

2. Wedergeboorte van de maakindustrie
"Noord-Amerika is hard op weg om zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedsel en energie", zegt Grootveld. "Dit zorgt voor een enorme aardverschuiving op de wereldmarkt: van de grootste olie-importeur ter wereld, wordt de VS over enkele jaren waarschijnlijk de grootste netto-exporteur van energie."
Door de spanningen met Rusland en in het Midden-Oosten, wordt volgens de trendbelegger ook in Europa de urgentie om onafhankelijk te worden gevoeld. "Er zijn ambitieuze plannen voor lokale opwekking van energie. In Italië en Spanje is zonne-energie inmiddels goedkoper dan regulier opgewekte energie. Als die opgewekte energie wordt aangesloten op het Noord-Europees netwerk, zal dat voor een grote omwenteling in de Europese energievoorziening zorgen." Grootveld verwacht dat ook China het voorbeeld van de VS wil volgen.

3. Gezond ouder worden
Wie gezond oud wil worden, moet gezond leven. Slimme horloges, zoals de onlangs gelanceerde Apple Watch, helpen hierbij. Deze meten je bewegingen en belangrijke lichaamsfuncties, zoals de hartslag. De volgende stap wordt omzetting van deze data in advies op maat.
Dit kan ook consequenties hebben voor verzekeringen, meent Grootveld. "Zorg- of levensverzekeraars kunnen hun premies aanpassen aan de levensstijl van de klant. In de VS bestaat al een autoverzekeraar die klanten voorziet van een kastje dat het rijgedrag registreert en de premie hierop aanpast."

4. Opkomende middenklasse
Een jonge en groeiende bevolking en een trek naar de steden zorgt in veel opkomende landen voor een groeiende middenklasse. Dit leidt er in China toe dat het land de omslag maakt van exporteur naar producent voor de eigen bevolking. Vooral aanbieders van gemaksproducten (zoals voorverpakte voeding), luxegoederen en financiële diensten profiteren hiervan.
De economische groei in India kan volgens Grootveld een impuls krijgen door de recente verkiezing van Narendra Modi tot minister-president. "Hij was hiervoor gouverneur en heeft in zijn deelstaat veel bereikt: de landbouwproductie is er flink verhoogd, door het gebruik van andere zaden en technieken en verbetering van de infrastructuur. Dat geeft hoop."