• Politieke onrust in Oost Europa, Midden- en Verre Oosten blijft de markten beheersen
  • Aandelen van ontwikkelde markten zijn de belangrijkste beleggingscategorie
  • Obligaties leveren weinig op; onze voorkeur gaat uit naar High Yield
  • Voorzichtiger met aandelen en obligaties van Opkomende markten
Economische ontwikkelingen
Het Oekraïne-conflict is met een staakt-het-vuren even van het toneel verdwenen. Toch zijn er in de wereld nog genoeg brandhaarden. De protesten in Hong Kong kunnen van invloed worden op de economische impact van Hong Kong op de regio. Vooral hoe China zich politiek zal gaan opstellen. Bij beleggers ontstond onzekerheid, waardoor op de meeste Aziatische beurzen de koersen daalden. Presidentsverkiezingen in Brazilië en de tegen Rusland ingestelde economische sancties zorgden eveneens voor beursonrust.

Amerikaanse economische cijfers blijven gunstig. Zowel het vertrouwen van de industriële- als de dienstensector blijft goed. De rente is nog laag en de gedaalde olieprijzen geven ook de nodige rugwind.

In Europa wordt uitgekeken naar welke maatregelen de Europese Centrale Bank (ECB) zal gaan nemen. Economische tegenvallers blijven namelijk overheersen. De ECB heeft tot nu aangekondigd diverse financiële instrumenten te zullen gaan opkopen, wat feitelijk betekent dat er meer geld in de economie wordt gepompt.

Lagere grondstoffenprijzen zorgen voor een lagere inflatie, waardoor het ‘deflatiespook ’in Europa weer is teruggekeerd. Een teken dat het met de economie niet al te best gaat. Op langere termijn leiden lagere grondstoffenprijzen wel tot goedkopere producten, wat dan weer een gunstig effect kan hebben. In Europa daalde de prijs van een vat Brent-olie tot 92 dollar. Dat is 13% minder dan aan het begin van dit jaar.

Aandelenmarkten
In Europa en Japan stegen in september per saldo de aandelenbeurzen licht. De gedaalde Japanse yen is gunstig voor exporteurs, omdat Japanse producten goedkoper worden. De beurzen in de VS en Opkomende markten verloren terrein. De dollar werd onder meer ten opzichte van de euro flink sterker. Opkomende markten leden verlies door politieke onrust.

Aandelen houden we voor een meer dan gemiddeld gewicht in de portefeuille. Omdat de koersen zeker in de VS zijn opgelopen, zijn we daar iets voorzichtiger geworden. Buiten de VS ligt de waardering lager, want de economieën draaien elders minder soepel. Juist de waardering maakt dat we positief zijn voor zowel Europa als de Pacific. Met de huidige lage rentes is het de vraag wat het alternatief is op zoek naar rendement. Daarom ligt de nadruk nog steeds op aandelen, hoewel de risico’s op dit moment licht aan de hoge kant zijn.

Obligatiemarkten
In Europa steeg de rente met 0,2 %. Ten opzicht van een rente van 0,9% is dit vrij fors. Ook in de VS steeg de obligatierente. Dit had een negatieve invloed op de waarde van obligaties. Obligaties uit Opkomende markten daalden extra hard met 5,1%.

Een lage rente betekent dat het rendement op vrijwel alle obligatiecategorieën ook laag is. Een belegging in bedrijfsobligaties levert weinig extra op. Ook high yield obligaties bieden een lage opslag voor het risico. Nu zijn de balansen van de bedrijven de laatste jaren sterk geworden, zodat in dat opzicht het risico beperkt is. Een oplopende rente is voor alle obligatiecategorieën negatief. Staats- en bedrijfsobligaties houden we vanwege onze renteverwachting eveneens voor minder dan gemiddeld in de portefeuille. Gezien de situatie in de meeste opkomende landen zijn we met obligaties uit deze landen voorzichtig.

Asset mix
Aandelen+
Ontwikkelde markten+
Noord-Amerika-
Europa+
Pacific+
Opkomende markten=
Obligaties-
Staatsobligaties-
Bedrijfsobligaties-
High Yield-obligaties+


Voor een uitleg van de tekens, zie toelichting voorbeeldportefeuilles