We worden dikker en dikker. Het aantal mensen met overgewicht of obesitas nam wereldwijd toe van 857 miljoen mensen in 1980 tot 2,1 miljard mensen in 2013. Bijna 30% van de totale wereldbevolking is te zwaar*). Beleggers kunnen een bijdrage leveren aan het terugdringen van obesitas.

Verantwoordelijkheid in voedsel
Een aantal voedselproducenten is de strijd voor minder calorieën en meer voedingswaarden in voedsel aangegaan. Zo onderzoeken grote voedselproducerende bedrijven bijvoorbeeld hoe ze de hoeveelheid suiker, zout en vet in hun producten kunnen verlagen. De kosten spelen natuurlijk een belangrijke rol; suiker, zout en vet zijn goedkope ingrediënten. Maar de grootste uitdaging ligt waarschijnlijk bij de consumenten. Zij moeten de verandering accepteren en hun smaakpapillen 'trainen'. Dus moet de hoeveelheid suiker, zout of vet geleidelijk omlaag. Zo kunnen consumenten wennen aan de nieuwe smaak zonder dat ze meteen overstappen naar concurrerende producten.

Het gezonder maken van een product is behoorlijk complex. Er komt namelijk veel technologische kennis bij kijken. In dat complexe proces moet ook rekening worden gehouden met de smaak van de consument en de houdbaarheid van het product. Grote voedselproducenten kunnen dat wel zelf aan, maar andere bedrijven hebben daarbij ondersteuning nodig. Zij kunnen zich dan wenden tot grondstoffenfabrikanten of smaak- en geurstoffenbedrijven. De diepgaande technologische kennis die nodig is in deze markt vormt een hoge drempel voor eventuele nieuwe concurrenten. De bestaande bedrijven kunnen daarom hoge marges maken.

Beleggingsanalisten van Robeco en RobecoSAM zien hier dan ook interessante beleggingsmogelijkheden. Het gaat om ondernemingen die goede marges maken, maar bovendien hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van duurzaamheid. In de voedselproducerende sector vragen duurzame ondernemingen zich bijvoorbeeld af wat hun rol kan zijn in de strijd tegen obesitas. En overigens gaan de belegginsspecialisten van Robeco en RobecoSAM nog verder dan alleen de aankoop van aandelen. Zij willen via gesprekken en aandeelhoudersvergaderingen ook daadwerkelijk invloed uitoefenen op het beleid.

Kortom: in de wereld van grondstoffenfabrikanten en smaak- en geurstoffenbedrijven liggen mooie mogelijkheden om met beleggingen in te spelen op het thema gezondheid & welzijn. Daar valt een goede boterham te verdienen, maar dan wel graag gezond belegd!

*) Ng M, Fleming T, Robinson M et al. Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet. 2014 May 28. pii: S0140-6736(14)60460-8. doi: 10.1016/S0140-6736(14)60460-8.