• Olieprijs iets opgelopen o.a. door spanningen in Libië
  • Deze maand start de ECB opkoopprogramma van obligaties
  • Ondanks sterk gestegen koersen nog positief voor aandelen
  • Kapitaalmarktrente kan nog verder dalen
Economische ontwikkelingen
De nieuwe Griekse premier Tsipras gebruikte bij zijn aantreden flinke woorden: Griekenland had wel genoeg van de door Europa opgelegde bezuinigingen. Echter, eind februari moest er toch geld op tafel komen om een bankroet te voorkomen. Met Europa werd daarom een verlenging van de financiering van de schuld voor vier maanden afgesproken, in ruil voor een reeks economische hervormingen. Hiermee was Griekenland gered en een Griekse uittreding uit de eurozone weer even afgewend. Dit leidde tot opluchting op de aandelenbeurzen.

In de VS waren de ogen weer gericht op Janet Yellen, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de FED). In de VS wordt een renteverhoging verwacht. Uit de woorden van Yellen kon worden opgemaakt dat dit nog wel een aantal maanden kan duren. Ondertussen vallen de economische cijfers enigszins tegen, waarbij het de vraag is of dit een tijdelijke ‘dip’ is of niet.

Na de forse daling van de olieprijs in 2014 en in januari, steeg de prijs van een vat Brent-olie die voor Europa het meest van belang is. Eind februari was de prijs bijna 15% opgelopen. Opvallend was dat de Amerikaanse tegenhanger, WTI-olie slechts 3% opliep. De olieprijs steeg door verschillende factoren. Onder andere door de oplopende spanningen in Libië, waardoor het aanbod lager werd. De economische cijfers in Europa waren positiever dan gedacht. Daarnaast was de olieprijs mogelijk te ver naar beneden doorgeschoten.

Aandelenmarkten
Het waren vooral de aandelenmarkten die in februari de toon zetten. De brede MSCI Wereldindex steeg deze maand met zo’n 6%. De (Zuid-) Europese beurzen waren leidend met de Italiaanse beurs als koploper met een winst van 8,5%. Ten opzichte van de Amerikaanse en Aziatische beurzen zijn de Europese beurzen dit jaar al sterk gestegen. Dit had vooral te maken met het relatief positieve nieuws uit Europa. De Amerikaanse aandelenbeurs deed het rustiger aan en steeg 5,7%. De Aziatische beurzen lieten met uitzondering van Japan (+6,8%) relatief lage, maar wel positieve rendementen zien.

Hoewel de aandelenmarkten de afgelopen tijd alleen maar omhoog leken te kunnen, verwachten we dat de onzekerheid de komende tijd zal toenemen. De economische ontwikkeling in Europa gaat met horten en stoten en de Amerikaanse economie lijkt wat minder uitbundig te groeien. Mogelijk zijn de koersen te hard opgelopen, toch blijven wij nog positief op aandelen.

Obligatiemarkten
De kapitaalmarktrente bleef in de afgelopen maand opvallend stabiel. De Duitse rente bleef in de buurt van de 0,30 - 0,35%. Gegeven de lange glijvlucht van de rente in de afgelopen periode is dit opmerkelijk. Aan de andere kant geeft het ook aan dat de ECB-maatregelen grotendeels al in de rente verwerkt zijn. Staatsobligaties daalden daarom licht in prijs. Beleggers hadden vooral interesse in High yield- en andere meer risicodragende obligaties. In maart start de ECB het opkoopprogramma dat in januari werd aangekondigd. Wel verwachten wij dat de rente voor langere perioden nog iets verder naar beneden kan. Daarom hebben wij de rentegevoeligheid in dat segment verhoogd. Staatsobligaties en bedrijfsobligaties houden we vanwege onze renteverwachting voor minder dan gemiddeld in de portefeuille. Gezien de economische situatie in de meeste opkomende landen blijven we ook met obligaties uit deze landen voorzichtig.

Asset mix
Aandelen+
Ontwikkelde markten+
Noord-Amerika=
Europa=
Pacific+
Opkomende markten-
Obligaties=
Staatsobligaties=
Bedrijfsobligaties-
High Yield-obligaties+


Voor een uitleg van de tekens, zie toelichting voorbeeldportefeuilles