Niet langer hebben alleen computers en smartphones een verbinding met het internet. Steeds vaker gaan alledaagse voorwerpen, zoals draagbare elektronica en huishoudelijke apparaten online en kunnen ze onderling gegevens uitwisselen: the internet of things. Wat zijn de mogelijkheden van die verbindingen, in het dagelijks leven maar ook voor bedrijven? Waar liggen de bedreigingen? En: wat heeft de belegger eraan?

Trendbelegger en fondsbeheerder Rolinco Henk Grootveld: ‘Dankzij de koppeling van gegevens kun je er bijvoorbeeld gemakkelijk achter komen of je aan slaapapneu lijdt. Een app op je iPhone meet je slaapgedrag en dan vooral je slaaponderbrekingen. De data die de iPhone verzamelt, kunnen via de app doorgestuurd worden naar de huisarts, die daarmee een diagnose kan stellen. Nieuwer zijn wearables: draagbare technologie die in verbinding staan met het internet - zoals horloges, sieraden of brillen.’

Op 10 april kwam de Apple Watch in de voorverkoop en vanaf 24 april is het apparaat verkrijgbaar in veel landen, maar helaas nog niet in Nederland. Behalve een uurwerk is de Apple Watch onder meer ook een bewegingscoach. Daarvoor kun je de ingebouwde workout-app gebruiken, die je onder meer laat (hard)lopen en fietsen. Het horloge geeft iedere dag doelen op en wekelijks wordt een overzicht van je bewegingen geleverd. Via sensoren wordt onder meer de hartslag gemeten; de gegevens kun je naar bijvoorbeeld de huisarts sturen.

Google ontwikkelt lenzen met een sensor die je suikerspiegel meet. Men heeft ontdekt dat de suikerspiegel in je oogvocht een half uur eerder daalt dan in je bloed. Belangrijke informatie voor diabetici! Grootveld: ‘Trendwatchers voorspellen dat je over tien jaar over de Rotterdamse Coolsingel kunt lopen en opgepikt kan worden door een ambulance, omdat verwacht wordt dat je over tien minuten een hartaanval krijgt.’

Preventie
Grootveld: ‘Als je in een grote fabriek alle data kunt meten en met elkaar kunt verbinden, vergaar je enorm veel kennis. Met die kennis kun je machines veel efficiënter gebruiken en gerichter onderhouden. Als je weet dat een schroef na 6.000 keer draaien begint te roesten, kun je precies uitrekenen wanneer je iemand met de oliespuit moet langs sturen om roestvorming te voorkomen. Verbinding van apparaten maakt ook nieuwe beheersconstructies mogelijk. Zo zie je bijvoorbeeld dat Philips beheer en onderhoud van alle straatverlichting in een stad overneemt. Met chipsbased ledverlichting kan je straatlantaarns op individuele basis bedienen en daardoor heel gericht aan- en uitzetten.’

Nulletjes en eentjes
‘Het feit dat we allemaal nulletjes en eentjes geworden zijn, is het einde van onze privacy. Dat is niet alleen maar slecht nieuws. Unilever maakte bijvoorbeeld uit Facebook-gesprekken op dat wereldwijd vrouwen behoefte hebben aan een anti-roosshampoo die niet zo mannelijk is als Head&Shoulders (van concurrent Proctor&Gamble). Zonder de gebruikelijke inleidende pilots en onderzoeken bracht Unilever een anti-roosshampoo op de markt in vijf grote landen, in een roze fles met een rozengeurtje. Groot succes! In Amerika kun je 20% korting op je autoverzekering krijgen als je een bepaald navigatiesysteem laat inbouwen. De verzekeringsmaatschappij kijkt dan vervolgens naar je rijgedrag, waarvan de gegevens uit dat systeem gelezen kunnen worden. Rij je te hard, dan gaat je premie weer omhoog. De illusie dat we nog iets verborgen kunnen houden, moeten we laten varen.’

Beleggingskansen
Grootveld: ‘Het succes van wearables als een iWatch of Google smart glass zit in deflatie en betaalbaarheid. Hoe goedkoper een apparaat wordt, hoe sneller het de markt verovert. Dat zag je bij smartphones, maar ook bijvoorbeeld bij zonnepanelen. Elke anderhalf jaar halveert de prijs van zonnepanelen. Het betekent wel dat er wereldwijd ook maar een paar grote bedrijven van kunnen leven. Datzelfde zal gaan gebeuren met wearables. Beleggingskansen liggen ook bij bedrijven die de mogelijkheden van the internet of things optimaal uitbuiten. En verder valt er geld te verdienen in bescherming tegen piracy en hackers, in spyware en bijvoorbeeld firewalls.’

Rolinco: het fonds belegt wereldwijd in groeiaandelen

Robeco Global Growth Trends Equities: beleggers onderschatten vaak de invloed van socio-economische trends en opkomende nieuwe technologieën. Global Growth Trends is een wereldwijd aandelenfonds dat graag wil profiteren van deze onderschatte invloed en daaruit voortvloeiende groei.

SAM Smart Materials: belegt wereldwijd in ondernemingen die technologieën, producten of diensten aanbieden met betrekking tot de exploitatie en de efficiënte omgang met grondstoffen, de recycling van verbruikte grondstoffen, of die innovatieve alternatieve grondstoffen aanbieden.

SAM Sustainable Healthy Living: bedrijven in de healthy living sector profiteren van de sterke groei in vraag naar  gezondheids- en welzijnsproducten, sterk geholpen door instrumenten die de gezondheidseffecten van voedsel, beweging en behandeling kunnen meten.

Voor alle genoemde fondsen geldt een risico-indicator 6.