Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Invasie van de robots

Invasie van de robots

30 apr 2015 | Beleggen57 views

Wiskundige Stephen Hawking is bang dat kunstmatige intelligentie, in de vorm van computers en robots, ons op enig moment te slim af zal zijn. Om een ramp te voorkomen moeten we alvast kolonies stichten op andere planeten, zei hij in de Financial Times. Maar Robeco ziet kansen in de oprukkende robot.

Robots zijn bij uitstek geschikt om gevaarlijk, moeilijk of saai werk te doen. Ze klagen niet, ze staken niet, ze eisen geen loonsverhoging, ze gaan nooit met vakantie en ze hebben geen behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. De kosten zijn aantrekkelijk: de Chinese looninflatie verdriedubbelde over de afgelopen tien jaar, terwijl de prijs van robots daalde. De terugverdientijd van een robot ligt nu op drie jaar, wat betekent dat je al na drie jaar goedkoper uit bent met een robot dan met een fabrieksarbeider. Geen wonder dat je ze steeds vaker tegenkomt op de werkvloer.

Robeco ziet belegginskansen op drie hoofdgebieden:
Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Robots

De afgelopen tien jaar nam het aantal robots met maar liefst 10% per jaar toe en in 2014 zelf met 15%. De meeste robots vinden hun weg naar de auto-industrie, één van de eerste en belangrijkste afnemers van robots. In de Japanse auto-industrie is inmiddels al één op de zes werknemers een robot. In Duitsland is dat één op de negen, in China echter slechts één op de vijfenveertig. Het groeipotentieel is dan ook aanzienlijk. Robots zijn ook steeds vaker te vinden in andere industrieën, zoals elektronica, luchtvaart, voedsel & dranken en medische toepassingen. De International Federation of Robotics (IFR) schat dat de robotmarkt op zijn minst met 12% zal groeien in de jaren 2015-2017, in China zelfs met 25%.

Componenten

Om robots te kunnen maken zijn componenten nodig, variërend van sensoren tot pneumatisch gereedschap en snelheidsregelaars. Sensoren kunnen bijvoorbeeld, veel beter dan het feilbare menselijke oog, deelprocessen in de gaten houden. Het is belangrijk om te kijken welke onderdelen essentieel zijn voor de werking van die sensor. Als een van die componenten uitvalt, kan een fabriek dagenlang stilgelegd worden – een risico dat geen bedrijf wil nemen. Hoe onmisbaarder een component, hoe interessanter.

Software

Tot slot liggen er beleggingsmogelijkheden in bedrijven die zich bezighouden met 'Beheersoftware'. Deze bedrijven ontwikkelen software om alle geautomatiseerde processen in een fabriek in de gaten te houden. Het doel van deze programma's is het in de juiste context plaatsen van informatie die uit de machines is gehaald. Het resultaat wordt vervolgens getoond op één interface.

Het fonds Robeco, Rolinco en Robeco Global Growth Trends Equities beleggen een deel van het kapitaal in robots en automation. Lees hier meer over deze fondsen. Deze fondsen hebben een risico-indicator 6.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel