De Mexicaanse economie groeit, weliswaar minder hard dan een aantal Aziatische economieën, maar het land scoort op z’n minst een dikke voldoende met zijn groeicijfers. Toch is het land in de portefeuille van Robeco Emerging Markets onderwogen. Geen geval  onbekend-maakt- onbemind, maar een bewuste keuze.

Tussen 2001 en 2013 steeg de Mexicaanse beurs met meer dan 650 procent en volgens het World Factbook staat het land twaalfde op de wereldranglijst als het gaat om bruto binnenlands product*), twee plaatsen boven Zuid-Korea. Alle grote autofabrikanten uit Europa, de VS, Japan en Zuid-Korea hebben er de laatste jaren fabrieken geopend en Neerlands grootste bierbrouwer investeert €450 miljoen in een nieuwe brouwerij in Mexico.

Wim Hein Pals, portfoliomanager Emerging Market Equities: “Zowel economisch als politiek gaat het goed in Mexico. Er is weinig corruptie en dat mag je vrij uniek noemen in deze contreien. De beurs doet het goed, maar daar ligt dan ook meteen de reden voor ons om minder actief te zijn in het land: de aandelen zijn er pittig geprijsd en in onze benadering zelfs overgewaardeerd, juist omdat ze het zo goed gedaan hebben. Daarnaast vind je binnen de Mexicaanse aandelen een oververtegenwoordiging van dienstverleners, terwijl er weinig exporteurs zijn. Dat betekent dat weinig bedrijven kunnen profiteren van de groei van de Amerikaanse economie. En de bloeiende auto-industrie doet ook niets voor de Mexicaanse aandelen: het gaat om buitenlandse autofabrikanten. Veel bedrijven, zeker Amerikaanse bedrijven van net over de grens, kiezen voor een vestiging in Mexico vanwege het interessante salarisniveau. We zijn niet helemaal afwezig: we hebben bijvoorbeeld een belang in de cementindustrie, een tak van sport die wel profiteert van economische groei.”

Klik hier voor de Top Vijf opkomende markten van Robeco Emerging Markets.

*) www.cia.gov