Onlangs sprak de rechter zich uit over een politieke kwestie: de Nederlandse staat moet de uitstoot van broeikasgas verder beperken. De staat gaat weliswaar in hoger beroep, maar gebruik op grotere schaal van hernieuwbare energie lijkt onvermijdelijk. Geeft dit beleggingskansen?

“Nederland is maar een klein land”, zegt Henk Grootveld, portefeuillemanager van Rolinco. “Dus als we hier meer hernieuwbare energie gaan gebruiken, zal de wereldwijde productie bepaald niet spectaculair stijgen. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk kansen voor beleggers liggen in hernieuwbare energie. Maar daarvoor kun je beter naar de Verenigde Staten of China kijken.” Nederland kiest voornamelijk voor rooftop-oplossingen: iedereen een eigen setje zonnepanelen op zijn dak, of hooguit met een aantal buurtgenoten een iets groter setje op het dak van een verlaten kleuterschool. Het dak van de ArenA, dat belegd is met 4.200 panelen en de grootte heeft van (jawel…) een voetbalveld, vinden wij al groot. Maar de echte grote parken zijn te vinden in De Verenigde Staten, China, India en Pakistan. Neem het Desert Sunlight-project in de Californische woestijn. Ruim acht miljoen zonnepanelen leveren 550 megawatt en voorzien daarmee 160.000 huishoudens van elektriciteit. En India bouwt op dit moment in Rajasthan zelfs aan een park van maar liefst 4.000 megawatt.

Grootveld: “Je kunt de zonnepanelenindustrie vergelijken met de chipindustrie van twintig jaar geleden. De prijs van zonnepanelen halveert nog iedere twee jaar. Ze kunnen nog maar 15% van de opgevangen warmte omzetten in energie. Bij windmolens ligt het omzettingspercentage zelfs nog lager. Dus daar valt nog een enorme slag te maken. Ook een uitdaging ligt op het gebied van opslag. Op een warme, winderige dag krijgen wij al gratis energie van Duitsland om een meltdown van het netwerk daar te voorkomen. In de batterijtechnieken liggen dus ook kansen. Er is waarschijnlijk een mooie toekomst voor batterijen op basis van aluminium. Bauxiet, de grondstof van aluminium, is volop beschikbaar, aluminium laadt veel sneller op dan lithium en je kunt aluminiumbatterijen veel vaker opladen.”

“Rolinco belegt onder meer in componenten voor zonnepanelen en in zonneparken. Ik zie een grote toekomst voor zonne-energie. Zonne-energie is niet letterlijk hernieuwbaar: de zon brandt eigenlijk langzaam al zijn waterstof op. Maar voorlopig schijnt hij nog wel even.”

Rolinco belegt wereldwijd in groeiaandelen. Het fonds heeft een risico-indicator 6.