De Federal Reserve (Fed), het stelsel van centrale banken in de VS, heeft besloten de rente nog niet te verhogen. De voornaamste reden hiervoor is volgens voorzitster Janet Yellen, dat de Amerikaanse economie volgens plan groeit en dat er van de stijging van de lonen in de VS nog geen inflatiedreiging uitgaat.

Volgens Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen was er geen dwingende reden om de rente te verhogen. “De Fed heeft er verstandig aan gedaan om te kiezen voor ‘wait-and-see’. De werkloosheidscijfers in de VS zijn gedaald naar evenwichtsniveaus (rond 5%) en daaronder mag je een versnelling van de inflatie verwachten. Maar de lonen reageren daar nog nauwelijks op. Bovendien is het externe klimaat verslechterd. De Chinese economie doet het minder goed en verschillende andere opkomende markten kampen met grote problemen, zoals Rusland en Brazilië”.

Loonstijging vooralsnog beperkt
Volgens de Fed bevindt de inflatie zich onder de langetermijndoelstelling, omdat de energieprijzen zijn gedaald en omdat de loonstijging nog beperkt is. Cornelissen: “De huidige economische en financiële ontwikkelingen zullen hun invloed hebben op de economische activiteit en zullen op de korte termijn de inflatie laag houden.”

Als de arbeidsmarkt in de VS verder aantrekt de komende maanden en de lonen verder stijgen, zou een bescheiden rentestijging op zijn plaats zijn, stelt Cornelissen. Dit is zeker het geval als de problemen in China en in opkomende markten in het algemeen niet leiden tot een belangrijke verzwakking van de Amerikaanse groeivooruitzichten.

December: beperkte rentestijging
Volgens Cornelissen hoeven beleggers geen renteverhoging te verwachten bij de eerstvolgende vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC). “Er is geen persconferentie van mevrouw Yellen gepland na de vergadering in oktober, en het is dan nog wat vroeg voor de koerswijziging. Als het economische klimaat zich gunstig blijft ontwikkelen, verwacht ik in december een beperkte rentestijging met een toelichting door Yellen.” De Amerikaanse ‘kernrente’, de Federal Funds rate, is niet meer gewijzigd sinds december 2008, toen deze omlaag ging naar een niveau van 0,25%.

Zetje in de rug
De toespraak van Fed-voorzitster Janet Yellen waarin ze gisterenavond de beslissing bekend maakte, gaf de euro een zetje in de rug. Die munt ging eerder deze week enigszins gebukt onder tegenvallend nieuws over de Duitse economie, maar veerde na het rentebesluit weer op. De 10-jaars US Treasury Bond leverde iets in na de toespraak van Yellen en de S&P 500 in New York gaf 0,3% prijs.