V&D verdwijnt uit het straatbeeld en voor velen is dat het bewijs dat fysieke winkels hun langste tijd gehad hebben. Maar klopt dat wel? Juist Amazon gaat winkels openen en ook Neckermann komt naar de klant toe. Dat geeft aan dat internet én winkels hand-in-hand kunnen gaan.

Ook al maakt de digitale omzet nog slechts 5% uit van de totale consumentenaankopen, online shopping is niet meer te stoppen en bekende winkelketens worden noodgedwongen gesloten.

Strategie
Waarom kiezen grote, bekende merken dan toch steeds vaker voor een strategie waarin internet én fysieke locaties een essentiële rol vervullen? Dat komt omdat consumenten bij bepaalde producten juist zoeken naar service en ‘experience’ in een winkel op een toplocatie, en de producten willen zien voor ze die (online) kopen. Daarnaast is voor veel mensen winkelen nog steeds een prettige vrijetijdsbesteding.

A-locaties
Grote, bekende merken zetten vol in op internet én op fysieke aanwezigheid, met winkels op voornamelijk de mooiste (A-) locaties. De bezettingsgraden en groei van de huren daar staan dan ook in schril contrast met die op mindere locaties. In de VS wordt 50% minder winkeloppervlak bijgebouwd dan vóór de financiële crisis. Het overaanbod neemt af, terwijl de economie en de vraag naar vastgoed aantrekken*.

Meer behoefte aan duurzame kantoren
Bedrijven, een andere belangrijke vastgoedtak, clusteren steeds vaker juist in CBD’s (Central Business Districts). Dat zijn toplocaties met een grote concentratie bedrijfspanden, goed bereikbaar en centraal gelegen. De kantoren in CBD’s worden steeds duurzamer omdat bedrijven zich ook bewuster worden van de voordelen van duurzame bouw. Er is ook een toenemende vraag naar grote distributiecentra (e-commerce) en datacenters.

Interessante belegging
Vastgoedbedrijven kunnen tegenwoordig dankzij de lage rente goedkoop geld aantrekken. In de ontwikkelde economieën is er een gezonde verhouding tussen vraag en aanbod van kantoor- en winkelruimte op A-locaties. Voor beleggers is het ook interessant dat de meeste beursgenoteerde vastgoedbedrijven een stabiel dividendrendement van ca. 4% uitkeren, waardoor beleggen in vastgoed een interessant alternatief biedt in een nogal volatiele markt.**

Wilt u ook beleggen in vastgoed?
Robeco Property Equities belegt wereldwijd in beursgenoteerd vastgoed. Naast kantoren en winkelcentra op toplocaties belegt het fonds ook in datacenters en logistiek vastgoed. Lees hier meer.

De in dit artikel genoemde bedrijven zijn geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of te verkopen.
* Bron: CBRE en Citi Research.
**De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.