Veel belangrijke grondstoffen zijn schaars en worden steeds schaarser. Met een wereldbevolking die hard op weg is naar 9 miljard in 2050, is dat een extra groot probleem. Alle serieuze initiatieven om grondstoffenschaarste aan te pakken en duurzamer gebruik van grondstoffen te promoten zijn dan ook welkom.

Een heel simpel voorbeeld: een klein doorzichtig balletje, niet groter dan een stressbal, dat eerder nog een waterfles was en dat je kunt opeten. Dat scheelt nog eens afval. De Ohoo!, want zo heet deze waterfles, is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, afkomstig van zeewier. Deze vondst was in september een van de finalisten van de Green Challenge, een jaarlijkse wedstrijd voor duurzame uitvindingen.

Weer een Nederlandse winnaar
De beste van de 271 inzendingen werd afgelopen september in Amsterdam bekendgemaakt en ontving van de Postcode Loterij EUR 500.000 om het idee te realiseren. Weer ging een Nederlander met de hoofdprijs aan de haal. Nadat Igor Kluin in 2007 de eerste editie van de door Bill Clinton geïnspireerde aanmoedigingsprijs won, won dit jaar Jurriaan Ruys met een pitch voor zijn start-up Land Life Company.

Cocoon
Dat bedrijf laat met zijn biologisch afbreekbare waterreservoir Cocoon bomen en planten zonder irrigatie groeien en gedijen in droge klimaten. De techniek van Land Life Company is vele malen effectiever dan andere natuurherstelmethodes. Omdat er geen pijpleiding nodig is, kan het systeem bovendien vrijwel overal ter wereld worden gebruikt.

Beplanting langs snelwegen
Directeur Arnout Asjes van Land Life Company ziet bijvoorbeeld mogelijkheden voor het systeem voor beplanting langs snelwegen in Saoedi Arabië, om zandstormen en woestijnvorming tegen te gaan. Normaal gesproken blijft de beplanting in leven door middel van irrigatie. “Het land heeft daar echter niet genoeg water voor en de snelwegen zijn te lang. Ons product kan daar interessant voor zijn”.

Vol lof
Steve Howard, Chief Sustainability bij Ikea en voorzitter van de internationale jury van de Green Challenge, is vol lof over het niveau van de vele inzendingen: “De bedrijfsplannen die hier gepresenteerd werden, zijn uniek, creatief en gericht op de toekomst. Ze hebben het potentieel om succesvol te worden en om schaalgrootte te genereren. Dat is de enige manier waarop we het probleem van de CO2-uitstoot kunnen aanpakken”.

Wilt u bij Robeco beleggen in oplossingen voor de schaarste van hulpbronnen? Dat kan in het fonds RobecoSAM Smart Materials. Kijk hier voor meer informatie.