Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Onbekend met dividend?

Onbekend met dividend?

28 okt 2016 | Beleggen144 views

Bij veel beleggingsfondsen hebben beleggers de mogelijkheid om dividend uit te laten keren. Die uitkering kan een interessante bron van inkomsten vormen. Hieronder beantwoorden we vier vragen over dividend en beleggingsfondsen.

Waarom keren sommige beleggingsfondsen wel en andere geen dividend uit?

Van bijna alle beleggingsfondsen zijn verschillende aandelenklassen beschikbaar. Elke klasse heeft specifieke kenmerken, zoals bijvoorbeeld of het dividend wordt herbelegd in het fonds of uitgekeerd aan de beleggers. Die laatste optie is vaak een interessante keuze voor investeerders die op zoek zijn naar inkomsten uit de beleggingsportefeuille, bijvoorbeeld als aanvulling op de pensioenuitkering. In de fase van vermogensopbouw is het vaak een betere keuze om het dividend te laten herbeleggen.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Waar komt dat dividend vandaan?

Een beleggingsfonds ontvangt rente als het in obligaties belegt en kan besluiten die rente-inkomsten als dividend uit te keren aan de beleggers in dat beleggingsfonds. Als een beleggingsfonds in aandelen belegt, kan het dividend ontvangen, aangezien veel beursgenoteerde bedrijven een gedeelte van de winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Dat geldt bijvoorbeeld voor meer dan 80% van de aandelen uit de AEX-index. Als een onderneming een moeilijke periode doormaakt, wordt vaak het dividend verlaagd of zelfs geschrapt om bijvoorbeeld schulden af te lossen of om financiële tegenvallers op te vangen. In het slechtste geval kan een bedrijf ook de rente niet meer betalen en gaat het failliet. Beleggingsfondsen kunnen dit soort tegenvallers dankzij de brede spreiding gebruikelijk goed opvangen en een redelijk stabiel dividend blijven uitkeren.

Hoe en wanneer keert een beleggingsfonds dividend uit?

De fondsen van Robeco zullen hun dividendinkomsten standaard herbeleggen door met de opbrengst nieuwe stukken in het fonds te kopen. Beleggers hebben ook de optie om (cash)dividend uit te laten keren op Roparco. Nederlandse fondsen keren eenmaal per jaar een dividend uit met in sommige gevallen ook een interimdividend. Beleggingsfondsen die in Luxemburg genoteerd staan keren in de regel vier maal per jaar dividend uit. Op de dividendpagina staat alle informatie omtrent het dividend van de Robeco-beleggingsfondsen.

Moet er belasting betaald worden over het dividend?

Een Nederlands beleggingsfonds is verplicht om 15% dividendbelasting in te houden. De ingehouden dividendbelasting kan worden verrekend met de te betalen inkomsten- of vernnootschapsbelasting.  Klanten van Robeco kunnen de dividenduitkering en de bijbehorende dividendnota terugvinden in het Transactieoverzicht van Mijn Robeco. Alleen van Nederlandse fondsen kan de dividendbelasting worden verrekend; Robeco-fondsen die in Luxemburg zijn gevestigd vallen onder een ander fiscaal regime waarbij dit niet mogelijk is.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel