Bij zoekmachine Google komt de zoekopdracht ‘beleggen’ de afgelopen tijd vaker voor dan ‘sparen’.

Bent u meer op zoek naar informatie over beleggen dan over sparen? Dan is de kans groot dat u in Noord-Holland of Utrecht woont. De woorden die mensen invoeren bij Google-zoekopdrachten ,geven vaak een goed beeld van wat hen bezighoudt. In de week van de Amerikaanse verkiezingen begin november 2016 schoot bijvoorbeeld de zoekterm ‘Trump’ omhoog. Ook in de periode na zijn aantreden als president nam het gebruik van de zoekterm toe.

Grafiek: populariteit van het woord ‘Trump’ als zoekterm bij Google

beleggen-in-de-loop-der-tijd-grafiek1.jpg 
Bron: Google Trends

Meer zoeken naar beleggen
Nederland is een echt spaarland. Volgens cijfers van de Nederlandsche Bank hebben Nederlandse huishoudens in totaal ruim EUR 300 miljard op spaarrekeningen staan. Op Google zochten mensen in de periode tussen 2006 en eind 2015 bijna twee keer zo vaak op ‘sparen’ als op ‘beleggen’. In 2016 tekende zich echter steeds duidelijker een ander patroon af. Bijna in heel 2016 zoeken Nederlanders vaker op beleggen (blauwe lijn) dan op sparen (rode lijn). 

beleggen-in-de-loop-der-tijd-grafiek2.jpg 
Bron: Google Trends

Beleggingskaart van Nederland
Na een periode waarin sparen duidelijk de meer populaire zoekterm was, tekende zich in de periode tussen 2011 en 2016 in Google Trends een evenwicht af tussen sparen en beleggen. In regionaal opzicht zijn er overigens wel duidelijke verschillen tussen (rode) provincies waar de zoekopdracht sparen relatief populair is en gebieden (blauw) waar meer gezocht wordt op beleggen. Drente en Limburg lopen op kop met de zoekterm sparen, terwijl beleggen naar verhouding veel voorkomt in Noord-Holland.

Beleggingskaart van Nederland

Overweeg je om te starten met beleggen bekijk dan pagina beginnen met beleggen.