Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Aanpassen portefeuille Robeco-fonds ligt op schema

Aanpassen portefeuille Robeco-fonds ligt op schema

10 mrt 2017 | Beleggen776 views

In december 2016 werd bekend dat het fonds Robeco zijn naam zou wijzigen in Robeco Global Stars Equities Fund en dat het zijn portefeuille verder ging aanscherpen. De portefeuille zal van 80 posities eind 2016 worden teruggebracht naar 30 tot 40 posities. We vroegen fondsbeheerder Jan Keuppens hoe dit proces tot nu toe verloopt.

Jan  Keuppens
Jan
Keuppens
Fondsmanager Robeco Global Stars Equities Fund

“De aandeelhouders van het fonds Robeco hebben inmiddels de nieuwe naam goedgekeurd en we liggen op schema. We hebben inmiddels 15 posities uit de Robeco-portefeuille verkocht”, meldt Keuppens. “Een voorbeeld is het Amerikaanse cateringbedrijf Compass, dat te duur was geworden. Daar hebben we winst genomen. “

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Aanpassingen

“Daarnaast hebben we ook andere aanpassingen in de portefeuille gedaan. Ze hebben we bijvoorbeeld ons belang in Liberty Global, de eigenaar van o.a. Ziggo, verhoogd en ons belang in Vodafone verlaagd. Een ander aandeel waarin we ons belang hebben vergroot, is Visa. Daar zien we voldoende potentieel in.”

Dezelfde filosofie

“We hanteren nog steeds dezelfde beleggingsfilosofie. We richten ons op bedrijven met een relatief hoge vrije kasstroom. Daarnaast selecteren we bedrijven met een bovengemiddeld rendement op geïnvesteerd vermogen. En – last but not least – kiezen we bedrijven die goed presteren op duurzaamheidsfactoren. We zijn ervan overtuigd dat die beleggingen op lange termijn het beste rendement voor beleggers opleveren.”

Referentie-index

“De MSCI World-index is trouwens niet langer de officiële benchmark, maar dient nu als referentie-index. Dat betekent dat de benchmark niet langer uitgangspunt is bij de samenstelling van de portefeuille, maar dat we hem wel willen verslaan als het op rendement aankomt”, legt Keuppens uit.

Voldoende spreiding

“Met deze aanscherping willen we inspelen op de veranderende marktomstandigheden. Marktrisico is er altijd, daar ontkom je niet aan, maar voor een goede spreiding heb je in beginsel geen honderden aandelen in je portefeuille nodig. Met de 30 tot 40 namen waar wij naar streven, is de spreiding voldoende”, zegt Keuppens. “Dat biedt genoeg mogelijkheden voor een goede spreiding over verschillende landen, sectoren en aandelentypen.”

Scherpere focus

“Een kleiner aantal kwaliteitsaandelen leidt wel tot een scherpere focus, waarmee we de kans op negatieve verrassingen verminderen. Door de integratie van duurzaamheidsfactoren in ons analyseproces begrijpen we ook het risico/rendementsprofiel van een onderneming beter”, concludeert Keuppens.
Meer weten?

Risicometer 5
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel