Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wat gebeurt er met mijn beleggingen als de ECB de rente verhoogt?

Wat gebeurt er met mijn beleggingen als de ECB de rente verhoogt?

11 jul 2017 | Beleggen3875 views

Deze vraag stelde één van onze klanten aan ons. Een goede vraag, waar we graag antwoord op willen geven.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

Léon Cornelissen, Robeco’s hoofdeconoom, is daarvoor de aangewezen persoon.

Volgens Cornelissen is het niet vreemd dat vooral beleggers die al enige tijd meelopen met enige zorgen vooruit kijken naar het moment dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gaat verhogen: “In 1994 verhoogde de Amerikaanse centrale bank (de Fed) de rente onverwacht snel in reactie op een oplopende inflatie. Dat leidde tot een schrikreactie bij beleggers. Een stijgende rente zorgt er onder meer voor dat bedrijven meer rente moeten betalen als ze een lening af- of oversluiten. Bovendien neemt de rentevergoeding voor spaargeld en obligaties toe, zodat de aantrekkelijkheid van deze beleggingscategorieën toeneemt ten opzichte van een investering in aandelen.”

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Liever te laat dan te vroeg

Een renteverhoging kan in verschillende opzichten nadelige gevolgen hebben voor een aandeleninvestering. Die moeten beleggers volgens Cornelissen echter wel in het juiste perspectief plaatsen: “De ECB zal de rente pas gaan verhogen als de economische groei duidelijk aantrekt en de inflatie in de buurt komt van de doelstelling van 2%. In dat scenario kunnen de bedrijfswinsten ook behoorlijk stijgen en dat is juist gunstig voor aandelen. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft al aangegeven dat hij er liever voor kiest om wat te laat in beweging te komen dan om het risico te lopen een economisch herstel in de kiem te smoren. De ECB doet nu veel beter haar best om de verwachtingen van beleggers te sturen dan de Fed in 1994, zodat de kans op een onverwachte schok heel klein is.”

Gespreid instappen

Het valt niet uit te sluiten dat de aandelenkoersen wat meer schommelen dan gebruikelijk in de aanloop naar een eerste renteverhoging van de ECB en in de periode daarna. Dat gebeurde ook toen de Fed eind 2015 voor het eerst in bijna tien jaar de rente opschroefde. Ondanks het woelige beursklimaat is de S&P 500 Index anderhalf jaar na die eerste renteverhoging met bijna 20% gestegen. “Het is onmogelijk om het juiste instapmoment op aandelenmarkten goed te kiezen”, legt Cornelissen uit: “Beleggers die zich zorgen maken over de impact van de renteverhoging die waarschijnlijk pas in de loop van 2018 komt, kunnen ervoor kiezen om stapsgewijs elke maand in te stappen.”

Obligaties gevoelig voor rentedaling

Obligatiebeleggers moeten zich in zijn ogen wat meer zorgen maken: “Een hogere rente leidt ertoe dat lopende leningen minder aantrekkelijk zijn dan nieuw uitgegeven obligaties. Hierdoor zal de prijs van lopende obligaties dalen. Dat effect is sterker naarmate de looptijd langer is. Het vooruitzicht dat obligatieprijzen dalen als de rente stijgt betekent echter niet dat beleggers alle obligaties moeten verkopen, aangezien ze een heel belangrijk deel zijn van een goed gespreide portefeuille. Het is wel verstandig om te kijken of er mogelijkheden zijn om de duration - een maatstaf voor de rentegevoeligheid van een obligatiebelegging – te verlagen. Dat kan bijvoorbeeld door positie te kiezen in obligaties met een korte looptijd of door te beleggen in een fonds met een beheerder die de mogelijkheid heeft om de duration bij te sturen.”

Heeft u ook een vraag?

Bij Robeco horen we heel graag wat klanten zoals u bezig houdt. Heeft u ook een vraag over beleggen of financiële markten? Stel hem dan via contact@robeco.nl.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel