Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Twee kanten van de beleggingswereld: positieve uitschieters in eerste helft 2017

Twee kanten van de beleggingswereld: positieve uitschieters in eerste helft 2017

01 jul 2017 | Beleggen407 views

Begin juli kon de balans opgemaakt worden van de eerste jaarhelft. Onder meer Bitcoin, Air France-KLM en de aandelenmarkt in Zimbabwe trokken daarin de aandacht met mooie rendementen.

Achter de waardestijgingen van verschillende aandelen, beurzen en digitale munten gaan factoren schuil die aan het begin van het jaar onmogelijk met zekerheid te voorspellen waren, zoals een snelgroeiende populariteit van digitale munten of de daling van de olieprijs die ertoe leidt dat sommige bedrijven veel minder geld kwijt zijn aan energiekosten. De opvallend goede prestaties van de afgelopen tijd moet dan ook op geen enkele manier gezien worden als aanwijzing voor een verdere koersstijging.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Bitcoin: +139%

Digitale munt Bitcoin is in de eerste zes maanden van 2017 met maar liefst 139% omhoog geschoten ten opzichte van de euro. De prijs werd opgedreven door een groeiende populariteit van digitale munten en door schaarste. Er zijn momenteel minder dan 16 miljoen bitcoins in omloop. De totale waarde van al die munten kwam eind juni op EUR 36 miljard. Ondanks het indrukwekkende rendement hebben houders van Bitcoin een zenuwslopende rit achter de rug. Halverwege juni ging de koers bijvoorbeeld binnen een week met ruim 25% onderuit ten opzichte van euro en dollar.

Air France-KLM: +141%

Air France-KLM heeft in verschillende opzichten de wind mee. Dankzij een aantrekkende Europese economie neemt het aantal luchtreizigers in veel landen toe. In de eerste maanden van het jaar lag het aantal Europese luchtreizigers 7% hoger dan een jaar eerder. De luchtvaartmaatschappij kon bovendien de gemiddelde ticketprijzen verhogen, terwijl een flinke daling van de olieprijs een aanwijzing is dat de kosten dalen. Beurzen aan de rand van Europa: +22% tot +34% In Europa waren voornamelijk aandelen uit landen in het noorden, oosten en zuiden in trek. De MSCI-indices voor de aandelenmarkten van Finland, Polen, Spanje en Griekenland zijn in de eerste helft van het jaar met 22% tot 34% gestegen. Dat is een stuk beter dan de winst van 13% voor de MSCI Europe Index. In sommige landen buiten Europa stegen de koersen zelfs nog harder. De beurs van Zimbabwe schoot met 57% omhoog. De rente in het land staat onder druk, waardoor het voor huishoudens en bedrijven aantrekkelijker wordt om vermogen in aandelen te investeren in plaats van het op een spaarrekening te zetten.

Facebook: +22%

Eind juni kon Facebook bekend maken dat wereldwijd meer dan 2 miljard mensen ten minste eenmaal per maand een bericht achterlaten op het sociale netwerk of de website bezoeken. Het is minder dan vijf jaar geleden dat het bedrijf de grens van 1 miljard overschreed. Op de Amerikaanse aandelenmarkt viel het aandeel op met een koersstijging van 22% in de eerste helft van 2017.

Tweede halfjaar 2017: geen glazen bol

Het was onmogelijk om aan het begin van het jaar correct aan te wijzen welke aandelen, beurzen of grondstoffen een goede periode tegemoet gingen. Sommige mensen vinden het leuk om een gokje te wagen met een aandeel of een digitale munt, maar echte beleggers bouwen met een lange horizon een breed gespreide portefeuille op in plaats van dat ze proberen om de bloemetjes te plukken aan de rand van het ravijn. Als u voldoende middelen hebt om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen en bereid bent om risico te lopen met uw investeringen en uw geld niet op korte termijn nodig heeft, kan het een optie zijn om te beginnen met beleggen.

Ontdek de verschillende opties die Robeco hiervoor biedt.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel