Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Achter de schermen bij Robeco ONE

Achter de schermen bij Robeco ONE

29 sep 2017 | Beleggen397 views

De Robeco ONE-fondsen worden sinds de introductie beheerd door Ruud van Suijdam en Jeroen Blokland. Ze kijken terug op de afgelopen vijf jaar en delen hun belangrijkste beleggingslessen.

Door Ruud van Suijdam en Jeroen Blokland

In de eerste vijf jaar is er volgens Van Suijdam niet één moment geweest dat echt het verschil heeft gemaakt voor Robeco ONE: ‘In mijn ogen is dat juist ook onze grote kracht. We zijn geen speedboot die probeert om voordeel te halen uit elke golf op de financiële markten. Je kunt ons beter vergelijken met een olietanker die langzaam maar gestaag op zijn doel afkoerst.”


Goed beleggen heeft twee kanten

Blokland vult aan, dat er wel momenten zijn geweest waarop het nodig was om even bij te sturen: “Een goed voorbeeld daarvan is het Brexit-referendum vorig jaar. Hoewel de kans door vrijwel elke kenner extreem klein werd geacht dat de Britten zichzelf uit de Europese Unie zouden stemmen, deden ze dat toch. Om toch iets van zekerheid in te bouwen hebben we vóór het referendum ingezet op een daling van het Britse pond. Goed beleggen betekent niet alleen maar investeren in marktsegmenten waarvan je verwacht dat ze het goed gaan doen, maar ook jezelf beschermen voor het geval zich een onverwachte gebeurtenis voordoet.”

Koers vasthouden

Van Suijdam staat sinds oprichting mede aan het roer bij Robeco ONE, maar hij is al meer dan twintig jaar actief in de beleggingswereld: “In die tijd valt me altijd weer op hoe belangrijk en moeilijk het is om vast te houden aan de koers die je hebt uitgezet. Een goed voorbeeld is de keuze die we gemaakt hebben om de valutarisico’s af te dekken bij Robeco ONE.”

Vaste lijn betaalt zich uit

Aanvankelijk werkte die keuze niet in het voordeel van het fonds. De euro daalde flink ten opzichte van de dollar. Door de vertaalslag van duurdere dollars naar goedkopere euro’s werden Amerikaanse beleggingen meer waard. “Dat voordeel ging aan ons voorbij”, vertelt Van Suijdam: “Het was heel verleidelijk om het valutarisico niet meer af te dekken zodat we konden profiteren van de dalende euro. Uiteindelijk zijn we heel blij dat we aan de uitgezette koers hebben vastgehouden, want de laatste tijd wint de euro juist weer terrein ten opzichte van de dollar. Als je terugkijkt, zie je nu dat de koersschommelingen van de Robeco ONE-fondsen een stuk minder groot zijn dan wanneer we het valutarisico niet hadden afgedekt.”

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Aansprekend concept

Van Suijdam kijkt met voldoening terug op het rendement dat Robeco ONE de afgelopen vijf jaar heeft gehaald: “Maar toch ben ik vooral trots op hoe we als team een heel mooi concept hebben neergezet dat een brede groep aanspreekt. Mensen die anders niet zouden beleggen, krijgen de kans om op de lange termijn toch een mooi vermogen op te bouwen om leuke dingen te doen. Het geeft me een heel goed gevoel dat ik daar via mijn werk een bijdrage aan kan leveren.”

Trots op Robeco ONE

Blokland sluit zich helemaal aan bij de conclusie van zijn collega: “Ik ben trots op het feit dat we als Robeco een beleggingsconcept hebben weten neer te zetten waarin echt al onze beleggingskennis in zit verwerkt en dat tegelijkertijd heel erg laagdrempelig is. Iedereen kan heel eenvoudig en ook met kleine bedragen beleggen in Robeco ONE. Het is een concept waar ik als belegger echt achter sta. Dus ik beleg zelf ook in Robeco ONE.”

Risicometer 6
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel