Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Profiteer van irrationeel gedrag

Profiteer van irrationeel gedrag

16 nov 2017 | Beleggen477 views

Al meer dan 25 jaar houdt Robeco zich bezig met beleggen op basis van kwantitatief onderzoek, quantbeleggen genoemd. In de nog steeds groeiende wereld van quantbeleggen gelden wij als pionier en als één van de toonaangevende spelers. Maar wat is quantbeleggen en wat maakt de Robeco-aanpak uniek?

Het begon allemaal rond 1990 met het eerste kwantitatieve onderzoek bij Robeco. Dat onderzoek leverde kwantitatieve (computer)modellen op die perfect bleken aan te sluiten bij de wetenschappelijke, gedisciplineerde benadering van beleggen door Robeco. De modellen analyseren enorme hoeveelheden data en rangschikken bedrijven en ontwikkelingen systematisch. Zo kan een fondsmanager bepaalde patronen herkennen en vervolgens profiteren van collectieve (over)reacties van beleggers. Die hebben namelijk de neiging emotioneel en irrationeel te reageren op beursontwikkelingen. Quantbeleggen schakelt die emotie uit.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Unieke database

Quantbeleggen is op zich niet uniek. Maar Robeco kan bogen op 25 jaar hoogwaardig eigen onderzoek, waarmee een unieke database is opgebouwd. Deze input wordt omgezet naar producten voor klanten. Er zijn vermogensbeheerders met een groter researchteam, er zijn ook aanbieders met meer algemene beleggingservaring, maar weinigen bieden de combinatie van een enorme hoeveelheid systematisch beheerde data en een schat aan ervaring.

Eerste Robeco-quantfonds

Robeco Lux-o-rente (nu: Robeco QI Global Dynamic Duration) was in 1998 het eerste echte Robeco-quantfonds. Sindsdien is het gebruikte beleggingsmodel verder doorontwikkeld en verbeterd. Net als een fondsbeheerder van vlees en bloed, moet ook een model zich blijven ontwikkelen. Er kwamen steeds meer data beschikbaar, waardoor steeds meer markten en beleggingscategorieën kunnen worden bespeeld. Met steeds één basisgegeven: het irrationeel gedrag van beleggers.

Robeco biedt een ruime keuze aan quantfondsen, bekijk de verschillende fondsen in onze fondselector. Meer weten over beleggen in de verschillende fondsen van Robeco? Bekijk dan Robeco PLUS.

Leider

Er wordt veel energie gestoken in het ontwikkelen van steeds verfijndere kwantitatieve beleggingsproducten, waardoor Robeco wereldwijd wordt erkend als leider op dit gebied. Zo werd onlangs voor particuliere klanten het Robeco QI Global Developed Enhanced Index Equities geïntroduceerd, waar de QI staat voor Quantitative Investing. We nemen daar als startpunt de MSCI World Developed Index.

Rapportcijfer

Die index bevat zo’n 1.600 bedrijven uit met name Noord-Amerika, Europa en Japan. Met ons beproefde computermodel meten we per bedrijf vele waarderingsaspecten, waardoor een ‘rapportcijfer’ ontstaat. Op basis daarvan kiezen we steeds de bedrijven met een bepaalde score. Binnen deze selectie kopen we vervolgens iets meer van de aantrekkelijke bedrijven en iets minder van de minder aantrekkelijke. Op die manier willen we systematisch de index verslaan.

Blijven investeren in research

Er is uiteraard serieuze concurrentie, maar Robeco speelt met quantbeleggen in de Champions League. Je bent nooit veilig aan de top, dus moet Robeco blijven investeren in research. Daarom worden de research- en ook de portfoliomanagementteams verder uitgebreid. We voorspellen dat quantbeleggen nog zal groeien. Op dit moment is deze manier van beleggen al goed voor meer dan 30% van het totale vermogen dat Robeco beheert. Over een aantal jaren zal blijken dat quant geen hype is geweest en eenvoudig niet meer weg te denken is.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel