Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Waarom kunt u met Robeco ONE niet beleggen in bitcoin?

Waarom kunt u met Robeco ONE niet beleggen in bitcoin?

13 dec 2017 | Beleggen278 views

‘Heeft u bitcoins*, of bent u zo'n sukkel die erbij stond en ernaar keek terwijl de buren in een jaar tijd flink rijk zijn geworden?’ Zo opende een artikel in een landelijk dagblad vorige week. De media-aandacht rondom bitcoin houdt bijna gelijke tred met de koers, maar u kunt er niet in beleggen bij Robeco ONE. Terecht of onterecht? Robeco ONE-fondsmanager en bitcoinkenner Jeroen Blokland legt uit.

Jeroen  Blokland
Jeroen
Blokland
Fondsmanager Robeco ONE

Betaalmiddel en belegging

“Belangrijk is dat we allereerst onderscheid maken tussen bitcoin als betaalmiddel en bitcoin als belegging. De centrale vraag is of deze ‘munt’ (of een andere cryptovaluta) kans van slagen heeft, maar ook de kans krijgt, om een deel van het huidige betalingsverkeer over te nemen. Denk aan creditcards of het versturen van geld naar het buitenland. Of betalingsverkeer tussen mensen die om uiteenlopende redenen geen bankrekening hebben. In de VS praat je dan over 20% van de bevolking, vele miljoenen mensen”, vertelt Blokland. “Om over Afrika nog maar te zwijgen.”

Schaalbaarheid

“Eén voorwaarde om die markten te kunnen penetreren is schaalbaarheid.. Daar is in ieder geval nog niet aan voldaan. Nu kunnen er in één seconde maar zeven bincointransacties worden gedaan in het hele systeem. Dat is natuurlijk veel en veel te weinig. Om een serieus wereldwijd betaalmiddel te worden moet je echt duizenden transacties per seconde kunnen doen,” aldus Blokland. “En daarnaast zijn er talloze andere manieren om op een snelle en goedkope manier geld te verzenden.”

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

*Wat is bitcoin? De bitcoin is één van de inmiddels vele cryptovaluta’s. Een cryptovaluta is een digitaal betaalmiddel dat door vraag en aanbod in waarde kan stijgen of dalen. Zo’n digitaal betaalmiddel kent geen centrale instantie zoals een bank, die tot een bepaald bedrag garant staat. Er is ook geen tussenpersoon meer nodig is om elkaar geld te kunnen sturen en iedereen kan alle transacties inzien die ooit gedaan zijn.

Niet beursgenoteerd

“Met de bitcoin kun je ook beleggen, met duizelingwekkende rendementen tot nu toe. Dus willen steeds meer mensen erin beleggen. Een belangrijke reden dat je met Robeco ONE niet in bitcoin kunt beleggen, is een heel eenvoudige: de munt is niet beursgenoteerd en is bij ons dan ook geen beleggingscategorie,” legt Blokland uit. “Als de bitcoin wel beursgenoteerd zou zijn en je kijkt naar de marktkapitalisatie, zou je nu uitkomen op 0,2% van alle aandelen. Da’s erg weinig. Bovendien zitten er aan een beleggingsfonds in bitcoin nogal wat haken en ogen. Zolang we niet goed kunnen garanderen wie nu eigenlijk de eigenaar van bitcoins is, we ze niet eenduidig kunnen verdelen en je erg goed moet nadenken over hoe je ze bewaart, is het lastig om in bitcoin te beleggen.”

Speciaal bitcoinfonds?

“Belangrijker nog is dat de karakteristieken van bitcoin zodanig zijn dat we – omdat we een behoudende, langetermijnvisie op beleggen hebben - veel moeite zouden hebben om een verantwoorde risico/rendementsverhouding toe te passen in onze ‘multi-asset’ Robecofondsen, bijvoorbeeld Robeco ONE. Risicoprofielen gaan vervagen, want hoe kun je klanten in zo’n fonds beschermen tegen de enorme volatiliteit van bitcoin? Bovendien gaat het om een munt die niet gereguleerd wordt en (nog) geen zelfregulerend mechanisme kent.”

Heel vaak rebalancen

“Toevoegen van een eventuele beursgenoteerde variant van bitcoin aan Robeco ONE zou het beheer een stuk complexer, minder stabiel en bovendien duurder maken door de enorme prijsschommelingen die de munt laat zien,” aldus de Robeco-fondsmanager. “Je zou dan om de spreiding te bewaken heel vaak moeten ‘rebalancen’ met alle kosten vandien. En dat is niet in het belang van de klant.”

Conclusie

“Het is dus vooral belangrijk om je te realiseren dat de karakteristieken van bitcoin heel anders, maar vooral veel extremer zijn dan die van andere beleggingscategorieën,” concludeert Blokland.

Heeft u een vraag?

Bij Robeco horen we heel graag wat klanten zoals u bezig houdt. Heeft u een vraag over bitcoin, beleggen of financiële markten? Stel hem dan via contact@robeco.nl.

Bekijk ook de video.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel