Heb je altijd al fondsmanager willen worden?
Ik wist vanaf mijn middelbareschooltijd al wat ik wilde worden: aandelenbelegger. In die tijd en later op de universiteit heb ik met een groepje vrienden belegd, kleine bedragen hoor.
 
Wat is je favoriete aandeel?
Samsung Electronics, en dat is niet toevallig ook het grootste aandeel in ons fonds. Twintig jaar geleden was Samsung een bedrijf voor goedkope consumentenelektronica en nu is het een wereldleider met innovatieve producten als smartphones, platte schermen, geheugenchips, etc. Een enorme prestatie. In 1994 was ik ook één van de eerste buitenlandse beleggers die de Samsungfabrieken in Seoel bezocht. Korea had net haar aandelenmarkt toegankelijk gemaakt voor buitenlanders.
 
Beleg je zelf in je fonds?
Ja, al vanaf het begin in 1994.
 
Hoe werkt dat nou, een fonds beheren?
Alles begint met een visie op de opkomende landen en een diepgaande analyse van de beursgenoteerde bedrijven daar. Vervolgens komt het gezamenlijk bespreken van de analyses en elkaar “challengen”. Daarna beslissen we of en met welk gewicht een aandeel in de portefeuille komt.
 
Doe je dat alleen of heb je een team tot je beschikking?
Dat doe ik met een team van tien deskundige, zeer ervaren professionals. Zo zit in het team een Braziliaanse en een Chinese dame, maar ook mannen met een Indiase en een Griekse achtergrond. Voor de rest nuchtere Nederlandse economen, econometristen, en ook bedrijfskundigen. Niet alleen qua kennis en kunde, maar ook qua cultuur vullen we elkaar aan.
 
Hoe motiveer jij je team?
Het klinkt misschien gek, maar de opkomende markten zelf zijn een enorme bron van motivatie en inspiratie. Daarnaast proberen we iedereen scherp te houden door veel te reizen naar de opkomende landen, waarin we grote bedragen voor onze klanten beleggen. Maar ook daar hoef ik mijn team nauwelijks toe aan te zetten.
 
Wat is je motto?
“De aan(deel)houder wint”. Dat slaat op een lange adem en langetermijnbeleggen en komt uit een oude Robeco-campagne.
 
Hoe omschrijf je jezelf in een paar woorden?
Gedreven, ik ben een doorzetter en heb passie voor het vak en het team.  
 
Hoe lang zit je al in het vak?
Al ruim 22 jaar. Ik ben begonnen in september 1990, ten tijde van de inval van Iraakse troepen in Koeweit; de aanleiding tot de eerste Golfoorlog onder George Bush Sr. Buitengewoon hectische tijden met grote onzekerheden.
 
Wat vind je het mooiste aan je vak?
De dynamiek van het beleggen in het algemeen en in de opkomende landen in het bijzonder. In opkomende landen gebeurt altijd veel: Azië met snelgroeiende economieën als China en India, maar ook Indonesië en Thailand. Latijns Amerika met de soms vage regimes en natuurlijk de eeuwige belofte van Brazilië. Dichter bij huis hebben we Turkije en Rusland met weer hun eigen groei en risico’s. De uitdaging zit hem voortdurend in het inschatten welke risico’s in de komende periode een rol gaan spelen en hoe die risico’s al in de markten zijn meegenomen.
 
Wie of wat inspireert je?
Jaap van Duijn! Oud-belegger van het fonds Robeco en een langetermijnbelegger met visie. Van Duijn was in de tweede helft van de jaren negentig buitengewoon succesvol en bovendien mijn baas. 
 
Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het vak?
Een crisis kan langer duren dan je verwacht. De Azië-crisis uit 1997 bijvoorbeeld, zou niet langer dan één jaar duren, was de verwachting. Maar de crisis duurde tot eind jaren negentig. 
 
Wat doe je als je niet werkt?
Genieten van mijn gezin en de muziek en de sporten die we beoefenen. ‘s Zaterdags sta ik met ze op het hockeyveld en thuis luister ik naar hun drums en pianospel en help hen af en toe daarbij! Als er dan nog tijd over is, ren of fiets ik langs de oevers van de Mark of sla ik een balletje tennis of golf.
 
Welk boek moet echt iedereen lezen?
“Zomerhuis met zwembad” van Herman Koch. 
 
Wie vind je de beste in je vak?
Warren Buffett, dé man van het langetermijnbeleggen, met de langste adem ter wereld.
 
Je favoriete economische/beleggingstheorie is…?
Ik ben ervan overtuigd dat de markt niet perfect is: er zijn misvattingen en afwijkingen waar je als belegger gebruik van kunt maken.

De genoemde financiële instrumenten zijn bedoeld om de lezer te voorzien van informatie, maar geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.