patrick-lemmens-250x200px.jpgHeb je altijd al fondsmanager willen worden?
Nee, ik werd 10 jaar geleden portfolio manager Financials Fund bij ABN AMRO Asset Management nadat ik 10 jaar als beleggingsanalist de wereldwijde financials had gevolgd.

Wat is je favoriete aandeel?
In toenemende mate ben ik enthousiast over bedrijven die inspelen op de trend van elektronisch / mobiel betalen, voorbeeld daarvan is Wirecard. De grootste beleggingen in mijn fonds zijn Citigroup en Delta Lloyd.

Beleg je zelf in je fonds?
Natuurlijk!

Hoe werkt dat nou, een fonds beheren?
Heel gedisciplineerd. Maar ook iedere dag anders en uitdagend. Soms op reis, heel veel met bedrijven praten en uiteindelijk volgens een duidelijk omlijnd proces het fonds samenstellen.

Doe je dat alleen of heb je een team tot je beschikking?
Ik werk samen met Christian Vondenbusch en Folmer Pietersma in het beheren van het fonds, waarbij ik de uiteindelijke verantwoordelijkheid heb. Daarnaast heb ik veel contact met andere collega’s van Robeco in allerlei teams over de financiële sector en de trends die ik daar zie en de bedrijven die daarbij een rol spelen.

Hoe motiveer jij je team?
Als ze iets goed doen of een goede tip voor me hebben, dan laat ik ze dat weten, en ook hun baas. Als ik niet tevreden ben over hun werk, dan bespreek ik dat rechtstreeks met de relevante persoon.

Wat is je motto?
Iedere dag moet je je weer opnieuw bewijzen en je moet ook iedere dag proberen van het leven te genieten!

Hoe omschrijf je jezelf in een paar woorden?
Gezelligheid en willen winnen in mijn vak en met sport (tegenwoordig wat meer als supporter van mijn zoontjes)
 
Hoe lang zit je al in het vak?
20 jaar. Pas!

Wat vind je het mooiste aan je vak?
Het is iedere dag weer anders. Je mag allerlei mensen ontmoeten, overal ter wereld, en probeert de beste te zijn in je specialisatie.

Wie of wat inspireert je?
Er zijn veel mensen die ik bewonder. Als iemand alles uit zichzelf haalt, doorzettingsvermogen heeft, dat bewonder ik zeer.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het vak?
Niet 100% van je beleggingsbeslissingen zijn goed. Als je 60% goed hebt en bij de overige 40% snel je verlies durft te erkennen, bouw je uiteindelijk een goede track record.

Wat doe je als je niet werkt?
Ben veel bezig met de hockeyclub HC Naarden, waar ik samen met een commissie van in totaal 4 man het keepen naar een hoger niveau probeer te tillen. Daarbij hoort onder meer het zorgen voor goed beschermend materiaal. Mijn twee zoontjes en ikzelf hockeyen daar ook.

Welk boek moet echt iedereen lezen?
Er zijn zoveel prachtige boeken geschreven. Het laatste boek dat ik in een paar dagen heb gelezen, is Inferno van Dan Brown. Een mooi boek over de toekomst en de trends voor de komende decennia is Abundance van Peter Diamandis en Steven Kotler.

Wie vind je de beste in je vak?
Mensen die met optimisme naar de toekomst durven kijken. Er zijn vele beleggers, analisten en economen die willen opvallen door nog negatievere voorspellingen te maken. Maar positief durven zijn en dat goed onderbouwen, dat is pas echt beleggen.

Je favoriete economische/beleggingstheorie is…?
GARP. Growth at a reasonable price. Ik ben zelf ook een echte groeibelegger, maar dan wel tegen een prijs waarmee ik op de langere termijn een goed rendement maak.

Het fonds Robeco New World Financial Equities belegt o.a. in Delta Lloyd, Citigroup en Wirecard. De genoemde financiële instrumenten zijn bedoeld om de lezer te voorzien van informatie, maar geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.