Al 85 jaar beleggen voor de lange termijn

Robeco bestaat dit jaar 85 jaar. In 1929 startten prominente ondernemers het Rotterdamsch Beleggings Consortium. Roderick Munsters, de huidige CEO van Robeco Groep, kijkt terug én vooruit.

Welke gebeurtenis van de afgelopen 85 jaar was het meest bepalend voor Robeco?
‘De depressie in de jaren ‘30. Toen Robeco na de Wall Street-crash van 1929 werd opgericht, volgde er tegen ieders verwachting in een lange periode met dalende beurskoersen. In de eerste twee jaar na de oprichting verloren de aandeelhouders van Robeco de helft van hun inleg. Het eerste dividend werd pas in 1938 uitgekeerd. Het is van het begin af aan klip en klaar dat je altijd moet beleggen voor de lange termijn. Daarnaast zorgen wij voor onze klanten voor solide risico management. Dat we hier nu staan, en dit jaar ons 85-jarig jubileum vieren, met veel tevreden klanten en trouwe medewerkers, dat maakt mij ontzettend trots.’

Wat is de meest interessante ontwikkeling in de afgelopen jaren?
‘Ik sta steeds weer versteld van de veerkracht van de financiële markten. Ook nu weer na de verschillende crises die we deze eeuw hebben meegemaakt. De Verenigde Staten heeft een spoedig en krachtig herstel laten zien en ook hier in Europa zie ik de economie weer opleven. De veerkracht van onze economie geeft me vertrouwen voor de toekomst.’

Wat kunnen beleggers de komende jaren verwachten?
‘Sinds de financiële crisis hebben we alweer vijf uitstekende beleggingsjaren achter de rug. Met mooie rendementen in verschillende beleggingscategorieën. Beleggers moeten zich er wel van bewust zijn dat de hoge rendementen zoals we die in de laatste jaren hebben gezien, in de komende jaren wat lager kunnen gaan uitpakken. Desondanks blijft beleggen – naar mijn mening – de meest aantrekkelijke manier om vermogen op te bouwen.’

Hoe speelt Robeco hier op in?
‘Wij bieden beleggingsoplossingen met aantrekkelijke vooruitzichten onder verschillende marktomstandigheden. Dat is waar wij iedere dag hard aan werken. Onze klanten kunnen op een gemakkelijke manier van onze expertise profiteren.
Voor actieve beleggers hebben we een ruime keuze aan beleggingsfondsen. Online tools helpen bij de selectie uit het aanbod. Voor diegenen die juist weinig tijd aan beleggen willen besteden, hebben we Robeco ONE, waarbij de fondsmanager alle beslissingen voor de belegger neemt.’