Werp blokkades op
Veel mensen nemen zich aan het begin van het jaar voor om meer geld apart te zetten, maar vervallen al de eerste maand in hun oude uitgavepatroon. Een automatische overboeking naar de spaarrekening is snel geregeld. Helaas is het geld dankzij online bankieren ook weer snel teruggeboekt naar de betaalrekening. Overweeg eens om daarnaast periodiek te gaan beleggen, iedere maand een vast bedrag in een beleggingsfonds bijvoorbeeld. De ervaring leert dat mensen makkelijker cash opnemen dan dat ze geld vrijmaken op hun beleggingsrekening.

Zorg voor een stok achter de deur
Soms werkt het inhuren van een professional bij het volhouden van goede gewoonten. In Groot-Brittannië bood de overheid een aantrekkelijke subsidie om daken te isoleren, die maar door weinig huiseigenaren werd benut. Uit nader onderzoek bleek dat mensen vooral opzagen tegen het leegruimen van de zolder. Toen de overheid als extra service verhuizers inschakelde die tegen gereduceerd tarief de zolder hielpen leegruimen, werd de regeling alsnog een succes. Pas dezelfde strategie toe bij bijvoorbeeld het tijdig indienen van de belastingaangifte. Maak nu alvast een afspraak voor de aangifte over 2013. Dat biedt tijd genoeg om ruim voor april 2014 alle financiële papieren bij elkaar te zoeken.

Laat je niet vastleggen
Bedrijven verleiden consumenten om geld uit te geven en zich voor langere tijd vast te leggen. Onder andere door aantrekkelijk geprijsde abonnementen aan te bieden. Het is echter maar de vraag of dit in de praktijk wel zo voordelig uitpakt. Consumenten blijken bij het afsluiten van abonnementen namelijk hun gebruik te overschatten. Bedenk hoe vaak u in de afgelopen elf maanden gebruik heeft gemaakt van de sportschool, het zwembad of de golfbaan. En leest u echt alle nummers van het tijdschrift waarop u het abonnement heeft of belanden ze vaak ongelezen in de papierbak? Deel de kosten van het abonnement door het gebruik. Niet zelden is het veel voordeliger om per keer te betalen.

Kies nooit meer de middelste optie
Meer overhouden van het inkomen begint bij een kritische blik op de uitgaven. Kijk vooral op welke wijze u financiële beslissingen neemt. Wetenschappers ontdekten dat we onbewust proberen met vuistregels ingewikkelde beslissingen te vereenvoudigen. Zo kiezen de meeste mensen als hen drie opties wordt aangeboden, de middelste optie. Dit geldt voor het restaurantmenu, maar ook voor een ziektekostenverzekering en een televisieabonnement. Zonder goed na te denken of die optie de beste is. Dit maakt ons bovendien kwetsbaar voor manipulatie. Bedrijven kennen de onderzoeken immers ook, zij creëren vaak speciaal een middelste optie met het product met de hoogste winstmarge. Alle reden om nog kritischer naar de geboden opties te kijken.