Een op de drie medewerkers in Nederland werkt een of meer dagen per week thuis, zo berekende het CBS recent. Naast de voordelen zijn er ook (financiële) risico’s, zoals extra kosten en wegvallende vergoedingen.

De voordelen van thuiswerken zijn evident: minder reistijd, minder reiskosten en vaak een hogere efficiëntie. Houd echter ook rekening met de nadelen. Bijvoorbeeld de hogere energiekosten. Wie op de bedrijfslocatie geniet van een snelle pc en een lekker warm kantoor, kan thuis nog wel eens worden verrast door de energierekening. Naast de verwarming kunnen de computer, printer, modem, bureaulamp en andere randapparatuur het energieverbruik met tientallen euro’s verhogen per jaar. De kosten verschillen per apparaat. Zo zijn de energiekosten van een desktop pc hoger dan die van een laptop. Een inschatting van de verbruikskosten kan worden gemaakt met de online aangeboden rekenhulpen. 
 
Bijzonder loon
De werkgever kan een vergoeding geven voor de kosten rond de thuiswerkplek, maar verplicht is dat niet. Zo’n vergoeding kan bijvoorbeeld gelden voor de inrichtingskosten van de thuiswerkplek, telefoon en computer. Houd er rekening mee dat deze alleen onbelast worden ontvangen als wordt voldaan aan de voorwaarden van de fiscus. Die zijn te vinden in het overzicht van de Belastingdienst van diverse bijzondere vormen van loon.
 
Reiskosten
Met een gemiddelde woon-werkafstand van 34 kilometer per dag (cijfer CBS) zorgt thuiswerken voor een besparing in tijd en benzinekosten. Thuiswerken kan wel van invloed kan zijn op de reiskostenvergoeding die u ontvangt van de werkgever. De fiscus stelt namelijk eisen. Een fulltime werknemer moet minstens 128 dagen per kalenderjaar naar kantoor reizen om een onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeer te krijgen van de werkgever. In de praktijk kan er dus gemiddeld twee dagen per week vanuit huis worden gewerkt zonder dat de onbelaste reiskostenvergoeding in gevaar komt. 
 
Roekeloosheid
Veel werkgevers stellen een computer en andere kantoorapparatuur ter beschikking voor medewerkers die thuiswerken. Maar wat als deze worden gestolen? Bijvoorbeeld als u in de tuin zit te werken en naar binnen loopt voor een kopje koffie. In de wet staat dat de werknemer die in de uitvoering van zijn werkzaamheden schade veroorzaakt aan de werkgever, niet verplicht is deze schade te vergoeden. De wet maakt echter wel een uitzondering voor opzet en roekeloosheid. De werkgever moet dit kunnen aantonen. In de bruikleenovereenkomst die de werknemer moet tekenen, kunnen aanvullende voorwaarden zijn opgenomen. Zo nemen veel bedrijven een bepaling op waarin staat dat de werknemer bij aanhoudende nalatigheid alsnog een vergoeding voor de gestolen apparatuur moet betalen.