De lage spaarrente houdt veel spaarders bezig, zeker nu de rente verder daalt. Is het tijd voor een nieuwe strategie om vermogen op te bouwen?

De aankondiging van diverse banken om grote spaarders een negatieve spaarrente te geven, heeft veel losgemaakt. Deze banken keren geen rente meer uit, maar laten klanten betalen voor het stallen van grote bedragen. Op de diverse internetfora voor consumenten zorgt dit voor pittige discussies over de voor- en nadelen van sparen. En over de alternatieven, zoals beleggen of geld desnoods thuis bewaren. Overigens is dit laatste niet aan te raden, alleen al omdat via de inboedelverzekering maar een beperkt bedrag is verzekerd tegen brand of diefstal.
 
Particulier buiten schot
De negatieve spaarrente volgt op een lange periode van dalende spaarrenten. De kans dat ook particuliere spaarders op termijn moeten betalen voor het bewaren van hun spaargeld is echter klein. Banken maken graag gebruik van het geld van particuliere spaarders. Het wordt door banken gebruikt om bijvoorbeeld kredieten – tegen een hoge rente – te verstrekken en om te investeren. Dat is met grote spaarbedragen van institutionele partijen zoals pensioenfondsen lastiger. Het gaat daarbij vaak om miljoenen euro’s die een korte tijd – een dag of een week – worden gestald bij een bank. Te kort voor de banken om er iets mee te doen.

Geen stijging verwacht
Een stijging van de spaarrente is op korte termijn niet te verwachten. De hoogte van de rente hangt samen met de vraag naar spaargeld. Hebben financiële instellingen behoefte aan veel en relatief goedkoop geld, dan zullen ze spaarders verleiden met een hogere spaarrente. Door de financiële crisis en de strengere kredietvoorwaarden is de vraag naar zakelijke kredieten echter sterk gedaald. De behoefte aan kapitaal is daardoor relatief laag.
Ook speelt het monetaire beleid een rol. De centrale banken spannen zich in om de rente laag te houden en de economie zo te stimuleren. Ook de rente die banken hanteren als ze onderling geld van elkaar lenen, is daardoor heel laag.

Spaardoel in gevaar
Wie spaart voor een doel in de toekomst moet rekening houden met de lage spaarrente. Door de inflatie en de vermogensrendementsheffing is het immers lastig nog rendement te behalen. Door de lage vergoeding kan bijvoorbeeld een grote aankoop of de studiepot van de kinderen gevaar lopen. Kies een spaarrekening met de beste rente en voorwaarden. Overweeg ook of een defensieve belegging een alternatief is voor doelen op lange termijn. Hou daarbij wel rekening met het feit dat beleggen meer risicos en kosten met zich meebrengt dan sparen.