Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wanneer moet ik vermogensbelasting betalen?

Wanneer moet ik vermogensbelasting betalen?

16 okt 2018 | Uw Geld42995 views

Als de waarde van je eigen vermogen op 1 januari 2018 boven de EUR 30.000 uitkwam, moet je daarover vermogensbelasting betalen. Je vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen en andere bezittingen. Je mag daarvan schulden boven een drempelniveau van EUR 3.000 aftrekken.

Hoe moet ik aangifte vermogensbelasting doen?

Als je bericht krijgt dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen, zal je de belastingdienst ook moeten informeren over je bezittingen en schulden. Aan de hand daarvan bepaalt de fiscus of en hoeveel vermogensbelasting je moet betalen. Elk jaar kan je vanaf 1 maart tot en met 30 april aangifte doen over het jaar ervoor. In het voorjaar van 2019 doe je dus aangifte over 2018.
Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Hoeveel vermogensbelasting moet ik betalen?

De belastingdienst berekent niet hoeveel rendement je werkelijk hebt behaald. In plaats daarvan heft de fiscus 30% over een rendement dat volgens de overheid in theorie haalbaar is. Dit heet het fictieve rendement. Over het deel tussen de vrijstelling van EUR 30.000 en een vermogen van EUR 100.800 is dat 2,017%. De vermogensbelasting in deze schijf is dan (30% van 2,017% =) 0,61%. De tweede schijf heeft betrekking op de grondslag voor sparen en beleggen van EUR 70.800 tot EUR 978.000. Hiervoor is het fictieve rendement bepaald op 4,326%, wat resulteert in een vermogensbelasting van 1,30%. Heb je nog meer vermogen? Dan valt dat in schijf 3. Daarvoor is het fictieve rendement 5,38%, neerkomend op een vermogensbelasting van 1,61%.

Vermogensbelasting 2018

Streven naar rendement

De fictieve rendementen liggen veel hoger dan de huidige spaarrente. Een van de manieren om mogelijk toch een rendement te halen dat in de buurt komt van de fictieve rendementen, is door te gaan beleggen. Let wel: aan beleggen zijn kosten verbonden. Ook loop je het risico dat (een deel) van je inleg verloren gaat.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel