Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wanneer moet ik vermogensbelasting betalen?

Wanneer moet ik vermogensbelasting betalen?

21 Feb 2018 | Uw Geld

Binnenkort moet u belastingaangifte doen over het jaar 2017. Als de waarde van uw eigen vermogen in 2017 boven de EUR 25.000 uitkomt, moet u daarover in de aangifte over 2017 vermogensrendementsheffing afdragen. Het eigen vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen en andere bezittingen zoals een tweede huis. U mag daarvan schulden boven een drempelniveau van EUR 3.000 aftrekken.

Geldt mijn huis ook als eigen vermogen?

In de berekening van het eigen vermogen hoeft u de waarde van de woning en de hypotheekschuld niet mee te nemen. Wanneer u samen met een fiscale partner aangifte doet, verdubbelt het heffingsvrij vermogen waarover geen vermogensrendementsheffing betaald hoeft te worden van EUR 25.000 naar EUR 50.000. Ook het drempelniveau van de schulden die u van het eigen vermogen mag aftrekken, ligt dan twee keer zo hoog: EUR 6.000 in plaats van EUR 3.000.

Beleggen met gemak: jij kiest, wij doen de rest
Starten kan al vanaf €50,- per maand
Je inleg op elk moment aanpassen of opnemen
Echt iets voor NU
ONTDEK ROBECO ONE
Robeco ONE
Ontvang €25,- startgeld
Echt iets voor NU
ONTDEK ROBECO ONE
Robeco ONE
Ontvang €25,- startgeld

Hoeveel vermogensbelasting moet ik betalen?

De belastingdienst hanteert een tarief van 30% over een fictief rendement. De belastingdienst hanteert drie schijven. Over het gedeelte tussen de vrijstelling van EUR 25.000 en een vermogen van EUR 100.000 is het fictieve rendement 2,87%. De vermogensbelasting in deze schijf is (30% van 2,87% =) 0,86%. De tweede schijf loopt heeft betrekking op een grondslag sparen en beleggen van EUR 75.000 tot EUR 975.000. Hiervoor komt het fictieve rendement op 4,6% en de vermogensbelasting op 1,38%. Als u nog meer vermogen heeft, valt dan in schijf 3. Daarvan is het fictieve rendement 5,39%, wat leidt tot een vermogensbelasting van 1,62%.

Alle fictieve rendementen liggen veel hoger dan de huidige spaarrente. Een van de manieren om toch een rendement te halen dat in de buurt komt van de fictieve rendementen, is door te gaan beleggen. Let wel: aan beleggen zijn kosten verbonden en u loopt het risico dat (een deel) van de inleg verloren gaat.

VOORBEELD

Voor een echtpaar met spaargeld van EUR 75.000 en zonder schulden komt het heffingsvrij vermogen op EUR 50.000. Over de resterende EUR 25.000 – de rendementsgrondslag sparen en beleggen - wordt het tarief van 0,86% geheven. Het echtpaar moet (0,86% van EUR 25.000 =) EUR 215 vermogensbelasting betalen.

Meer weten over dit onderwerp bekijk ons dossier over vermogensbelasting.

  • Lees hier hoe de vermogensbelasting verandert in 2017
  • Lees hier hoe u de vermogensbelasting kunt verlagen
  • Lees hier meer informatie over beleggen
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel