Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wanneer moet ik vermogensbelasting betalen?

Wanneer moet ik vermogensbelasting betalen?

21 feb 2018 | Uw Geld33300 views

Als de waarde van uw eigen vermogen boven de EUR 25․000 uitkomt, moet u daarover vermogensrendementsheffing afdragen. Het eigen vermogen bestaat uit spaargeld, beleggingen en andere bezittingen zoals een tweede huis. U mag daarvan schulden boven een drempelniveau van EUR 3.000 aftrekken.

Geldt mijn huis ook als eigen vermogen?

In de berekening van het eigen vermogen hoeft u de waarde van de woning en de hypotheekschuld niet mee te nemen. Wanneer u samen met een fiscale partner aangifte doet, verdubbelt het heffingsvrij vermogen waarover geen vermogensrendementsheffing betaald hoeft te worden van EUR 25.000 naar EUR 50.000. Ook het drempelniveau van de schulden die u van het eigen vermogen mag aftrekken, ligt dan twee keer zo hoog: EUR 6.000 in plaats van EUR 3.000.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Hoeveel vermogensbelasting moet ik betalen?

De belastingdienst hanteert een tarief van 30% over een fictief rendement. Er zijn drie schijven. Over het gedeelte tussen de vrijstelling van EUR 25.000 en een vermogen van EUR 100.000 is het fictieve rendement 2,87%. De vermogensbelasting in deze schijf is dan (30% van 2,87% =) 0,86%. De tweede schijf heeft betrekking op de zogeheten grondslag sparen en beleggen van EUR 75.000 tot EUR 975.000. Hiervoor komt het fictieve rendement op 4,6% en de vermogensbelasting op 1,38%. Als u nog meer vermogen heeft, valt dat in schijf 3. Daarvan is het fictieve rendement 5,39%, wat leidt tot een vermogensbelasting van 1,62%.

Vermogensrendement tabel

Alle fictieve rendementen liggen veel hoger dan de huidige spaarrente. Een van de manieren om te trachten toch een rendement te halen dat in de buurt komt van de fictieve rendementen, is door te gaan beleggen. Let wel: aan beleggen zijn kosten verbonden en u loopt het risico dat (een deel) van de inleg verloren gaat.

Meer weten over dit onderwerp bekijk ons dossier over vermogensbelasting.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel