Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Negatieve rente: de voordelen

Negatieve rente: de voordelen

05 jul 2017 | Uw Geld13322 views

Aan de dalende rente zitten twee kanten. Voor spaarders en bij de pensioenopbouw is een lage rentestand negatief, terwijl veel partijen die geld lenen hier juist voordeel van hebben.

Bijna iedereen die een huis koopt merkt dat de lage rente ook voordelen heeft. De hypotheekrente is de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Vorig jaar werd zelfs bekend dat een heel kleine groep klanten van sommige grootbanken zelfs geld toe kreeg op hun hypotheek, aangezien hun rentetarief gekoppeld was aan de (negatieve) rente die grote Europese banken elkaar onderling in rekening brachten.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Geld toe bij lening

Deze huizenbezitters waren niet de enigen die geld toe kregen op hun leningen. De Nederlandse overheid heeft vorig jaar een staatsobligatie geplaatst met een negatieve rente. Dat betekent dat de kopers van deze leningen tijdens de looptijd geld betalen om de lening te mogen aanhouden. Ook Duitsland heeft vorig jaar staatsobligaties met een negatieve rente uitgeschreven.

Stimulans bedrijfsleven

Behalve huizenkopers en de Nederlandse overheid zorgt de zeer lage rente er ook voor dat veel bedrijven tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen. Dat is overigens ook een belangrijke doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), die de depositorente voor banken zelfs verlaagd heeft naar -0,4% in een poging om ervoor te zorgen dat deze partijen meer geld uit te lenen aan het bedrijfsleven in plaats van dit veilig aan te houden op een ECB-rekening.

Alternatief voor sparen

Aan de lage rente zitten ook verschillende nadelen. U zult bijvoorbeeld gemerkt hebben dat het bedrag op uw spaarrekening in een veel minder snel tempo groeit dan een aantal jaren geleden. Desondanks is het zaak om voldoende financiële buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Er zijn mogelijkheden om het gedeelte van uw vermogen dat u niet binnen voorzienbare termijn nodig heeft op de lange termijn toch te laten groeien. De checklist van Robeco biedt een overzicht van de verschillen tussen sparen en beleggen.