Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Nibud: probeer 10% te reserveren voor tegenvallers

Nibud: probeer 10% te reserveren voor tegenvallers

20 sep 2017 | Uw Geld6059 views

Het Nationaal Instituut voor Budgetadvisering (Nibud) adviseert tien procent van uw netto-inkomen te ‘sparen’. Wat bedoelen ze daar precies mee en waarom is dat volgens hen noodzakelijk? En hoe werkt dat voor wie sowieso moeite heeft met rondkomen?

Het Nibud adviseert dat een huishouden geld opzij zet voor uitgaven die onregelmatig – niet elke maand – voorbijkomen. Dit noemen zij reserveringsuitgaven. Voorbeelden hiervan zijn uitgaven aan kleding, uitstapjes en vakantie. Maar ook: de kosten voor meubels, wasmachine, computer, onderhoud van huis en tuin en medische kosten. Let wel: het gaat hier dus niet om geld dat u over heeft en opzij zet als pensioenaanvulling of voor de studie van een kind of kleinkind!

Waarom een buffer aanhouden, vraagt u zich wellicht af. Zonder zo’n buffer loopt u het risico dat u geld moet lenen voor een onverwachte, grotere tegenvaller. En dan betaalt u vanwege de nog steeds forse debetrente nog meer.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Verwacht en onverwacht

Soms komen uitgaven onverwacht. Bijvoorbeeld als de wasmachine of de laptop het begeeft. Of als u een onverwacht hoge rekening krijgt. Maar de uitgaven kunnen ook verwacht zijn, bijvoorbeeld als u een vakantie plant of een nieuw bankstel wilt kopen. Vaak gaat het dan om relatief hoge bedragen, die in één keer een te groot gedeelte van het totale inkomen innemen. Ook daarvoor dient een ‘reserveringspotje’.

Voor iedereen haalbaar?

Het Nibud realiseert zich dat bij een laag inkomen dit soort maandelijkse reserveringen al snel meer dan tien procent van het netto-inkomen innemen. Het is niet voor iedereen makkelijk om geld opzij te zetten. Ook is bekend dat mensen, als ze moeite hebben met rondkomen, als eerste minder op vakantie gaan, het onderhoud van het huis uitstellen en niet zo snel spullen (meubels en apparaten) vervangen.

Alle beetjes helpen

U hoeft niet perse maandelijks geld opzij te zetten. U kunt dit ook doen als u vakantiegeld krijgt of een onverwachte financiële meevaller hebt. Maar makkelijker is het om te zorgen dat het opzij zetten van geld automatisch gebeurt, zolang u er maar makkelijk weer bij kunt als u het nodig heeft. En als u geen 10% kunt missen, maak dan automatisch een kleiner bedrag over. Alle beetjes helpen. De 10% is een streven, een advies van het Nibud. Zo komt er bijna ongemerkt geld op de rekening te staan, dat redelijk snel aangroeit.

Vermogensopbouw

Als u zo’n buffer heeft én bereid bent risico te lopen, is beleggen wellicht een optie voor vermogensopbouw. U moet het geld dat u belegt dan wel voor langere tijd kunnen en willen missen. Zie de oplossingen die Robeco biedt.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel