Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wat leveren goede voornemens je op?

Wat leveren goede voornemens je op?

06 dec 2017 | Uw Geld478 views

Ben jij ook van plan om in 2018 gezonder te leven of te stoppen met roken? Dat heeft niet alleen een positief effect op je levensverwachting, maar vooral ook op je bankrekening.

De start van een nieuw jaar is het moment bij uitstek om te kijken naar wat er allemaal beter kan in het leven. Meer dan driekwart van de Nederlanders heeft in de voorgaande jaren wel eens goede voornemens gemaakt rond de jaarwisseling, blijkt uit verschillende onderzoeken en enquêtes. De meeste goede voornemens hebben betrekking op de gezondheid, zoals stoppen met roken of meer bewegen. Die zaken hebben mogelijk ook een grote invloed op je financiële gezondheid.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Meer bewegen

Bij veel mensen staat afvallen of gezonder leven bovenaan het lijstje met goede voornemens. Dat is goed te zien in het aantal aanmeldingen bij sportscholen. In januari ligt dat aantal drie tot vijf keer zo hoog als in andere maanden. In de praktijk blijkt het vaak erg moeilijk te zijn om dit goede voornemen vol te houden. Uit cijfers van organisaties zoals Weight Watchers blijkt dat meer dan de helft van de cursisten die vlak na de jaarwisseling beginnen, halverwege februari alweer is afgehaakt. Daar komt bij dat het niet nodig is om heel intensief te gaan sporten om gezonder te worden. Uit onderzoek* blijkt dat je gemiddeld drie jaar langer leeft als je elke dag een kwartier lichaamsbeweging hebt, zoals traplopen of fietsen. Als je twijfelt hoe lang jij het volhoudt in de sportschool, kan je je beter voornemen om voortaan op de fiets naar je werk te gaan en zo het abonnementsgeld uitsparen.

Stoppen met roken

Als het je lukt om te stoppen met roken, sla je twee vliegen in één klap. Je levensstijl wordt een stuk gezonder en je bespaart heel wat geld op de aanschaf van sigaretten. In de praktijk is stoppen met roken echter een stuk lastiger gezegd dan gedaan. Uit cijfers van Stichting Volksgezondheid en Roken blijkt dat slechts 12% van degenen die stoppen met roken, het volhoudt: een op de acht. De levensverwachting van degenen die het lukt om te stoppen neemt volgens het CBS behoorlijk toe: 9 levensjaren voor een gemiddelde roker (minder dan 20 sigaretten per dag) en 13 voor een zware roker. Behalve je gezondheid krijgt ook je portemonnee een boost. Een pakje sigaretten kost vanaf 2018 al gauw EUR 6,50. Dat is EUR 45,50 per week, bijna EUR 200 per maand en EUR 2.372,50 per jaar.

Beginnen met beleggen

Het geld dat je uitspaart op een abonnement op de sportschool of met stoppen met roken, kan je gebruiken om veel leuke dingen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om het opzij te zetten voor later. Als je het volhoudt om elke dag wat meer te bewegen en te stoppen met roken, is er een goede kans dat je later langer van het leven kunt genieten. Voor wie de besparingen niet nodig heeft als financiële buffer en bereid is om risico te lopen, kan het een optie zijn om te beginnen met beleggen in plaats van het geld op een spaarrekening te zetten. Je krijgt dan mogelijk uitzicht op een rendement dat hoger kan liggen dan dat van een spaarrekening. Bij Robeco is het al mogelijk om vanaf EUR 50 per maand te starten met periodiek beleggen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel