Als u het afgelopen jaar een goede beoordeling van uw werkgever heeft gekregen, ontvangt u waarschijnlijk een extra beloning. Noem deze dan geen bonus, want er is een kans dat u vervolgens door de goegemeente met scheve ogen zal worden aangekeken.

Van het padje af
Vroeger werden medewerkers in verschillende bedrijfstakken al bijzonder beloond. Het realiseren van doelen, later ‘targets’ genoemd, kon een aardig extraatje opleveren. Destijds werd zo’n bijzondere beloning winstdeling of gratificatie genoemd. De hoogte van het bedrag was afhankelijk van het bedrijfsresultaat, de functie en de individuele prestaties. Door iedereen volledig geaccepteerd. Tot na de kredietcrisis, toen in veel sectoren buitensporige beloningen zichtbaar werden. Er was een uit de hand gelopen bonuscultuur ontstaan, waardoor de term bonus een nare bijklank heeft gekregen. Maar is het eerlijk om de gemiddelde werknemer, die zijn best doet, te verwijten dat hij extra wordt beloond? Dan zijn we als samenleving toch aardig van het padje af. 
 
Omzet
Algemeen heerst de opvatting dat voor het toekennen van een variabele beloning omzet maken het belangrijkste doel is. Dit is maar gedeeltelijk het geval; in mijn werkomgeving zijn persoonlijke vaardigheden (competenties) minstens zo belangrijk. Klanttevredenheid, klantbehoud, integriteit en inlevingsvermogen zijn slechts enkele aspecten die zwaar wegen bij een individuele beoordeling. Beleggers bepalen zelf of en wanneer zij willen handelen. In bepaalde situaties ‘nee’ verkopen, telt even zwaar mee als het leveren van een verantwoord commercieel resultaat.

Gratificatie
Beleggers krijgen dit jaar overigens een extra beloning. De marktvooruitzichten waren aanvankelijk gematigd. Het geven van een duidelijke visie bleek voor veel partijen lastig, omdat de problemen in de Eurozone en in de VS voor twijfel zorg(d)en. ‘Doormodderen en we zien wel waar we aan het einde van 2012 zullen uitkomen’ was de algemene teneur. De optimisten hebben het toch weer gewonnen van de doemdenkers. Zowel wereldwijde aandelen, bedrijfsobligaties als onroerend goed hebben het goed gedaan. Portefeuilleresultaten liggen boven eerdere verwachtingen. Het is daarom geoorloofd een kerstgratificatie uit te keren. Gratificatie is als Oudnederlands woord in ongebruik geraakt. Misschien moeten we dit weer in ere herstellen.

Ondertoon
De laatste weken lees ik artikelen die een positievere blik op de toekomst bieden. De ondertoon in deze verhalen is goed. Zelfs voor Griekenland ziet men voorzichtige ontwikkelingen in de richting van economisch herstel. Privatiseringen en buitenlandse investeerders spelen daarbij een sleutelrol. Een voorbeeld is het Chinese staatsbedrijf Cosco dat voor een periode van 35 jaar een deel van de containerterminal van de havenstad Piraeus mag exploiteren. Vergelijkbare initiatieven zullen ongetwijfeld volgen.

Ik wens u een fijn kerstfeest en een voorspoedig Nieuwjaar. Ter overdenking een uitspraak van trendwatcher Sander Duivestein: “Wij zijn allemaal geïnteresseerd in de toekomst, want daar zullen u en ik de rest van ons leven moeten doorbrengen”.

Deze column verscheen eerder in DFT