Terwijl de wereldwijde groei achterloopt op de gemiddelde economische groeitrend, begint Japan een ware monetaire revolutie. Daarnaast bestaat er een schril contrast tussen het veerkrachtige herstel in de VS en verzwakkende economie in de eurozone.

Hoe vertaalt dit licht verbeterende macroplaatje zich in een goede verdeling over de verschillende beleggingscategorieën? Léon Cornelissen, hoofdeconoom van Robeco, licht toe.

+ Positief over aandelen
Cornelissen en zijn collega's blijven positief over aandelen. Ondanks enige haperingen, zoals de rommelige redding van Cyprus, blijven de omstandigheden positief voor een verdere stijging van de aandelenmarkten. 

+ Noord-Amerika is favoriete regio binnen aandelen
Noord-Amerika is binnen aandelen de favoriete regio van het team. Dit komt voornamelijk door de macrosituatie. “De Amerikaanse markt is duur,” geeft Cornelissen toe, “maar de macro-economische vooruitzichten voor andere regio's zijn minder aantrekkelijk.” 

- Zwakke performance voor Europa
Neem Europa. De schuldencrisis in de eurozone houdt aan en de industriële productie en detailhandelsverkopen dalen. “We verwachten een relatief zwakke performance van Europese aandelen”, zegt Cornelissen. 

= Neutrale vooruitzichten voor opkomende markten
De economische cijfers in opkomende markten waren wat aan de zwakke kant en de meeste valuta's kwamen onder druk te staan. “De vooruitzichten verslechteren en daarom verwachten we dat lagere rendementen aanhouden”, zegt Cornelissen. 

= Vooruitzichten voor de Pacific zijn verbeterd
De vooruitzichten voor de Pacific verbeteren daarentegen. Toch blijft het team weer neutraal over deze regio. “We willen meer economisch bewijs zien dat Japan baat heeft bij Abenomics”, zegt Cornelissen. 

+ High yield en opkomende markten favoriet
Het team blijft positief over de vooruitzichten voor bedrijfsobligaties, zowel credits als high yield. “High yield heeft de beste vooruitzichten.
Ook schuldpapier van opkomende markten blijft in trek. “Hoewel de opkomende economieën iets van hun glans hebben verloren, blijven we positief over schuldtitels van opkomende markten ten opzichte van staatsobligaties van ontwikkelde markten”, zegt Cornelissen. 

- Negatief over staatsobligaties
Het team handhaaft zijn negatieve visie op staatsobligaties. Cornelissen en zijn collega's verwachten geen grote stijging van de rente, maar toch blijft dit de minst aantrekkelijke beleggingscategorie. Cornelissen: “Wij gaan ervan uit dat risicovollere beleggingen het beter doen dan staatsobligaties.” 

+ Vooruitzichten vastgoed ondanks waardering aantrekkelijk
De vooruitzichten voor vastgoed blijven goed: het team denkt dat de vooruitzichten in lijn zijn met die van aandelen. Alleen de te hoge prijzen van 15% of meer ten opzichte van aandelen weerhoudt het team ervan de voorkeur te geven aan onroerend goed boven aandelen. 

- Licht negatief over grondstoffen
Tot slot heeft het team de vooruitzichten voor grondstoffen verlaagd van neutraal naar licht negatief. Ten eerste zal de vraag naar olie op middellange termijn afnemen. Ten tweede heeft goud aan momentum verloren. “We denken dat de goudprijs alleen weer gaat stijgen door een gebeurtenis met grote wereldwijde risico's of een plotselinge vertraging van de Amerikaanse economische groei”, zegt Cornelissen.