Beleggers spelen een spelletje ‘raad de echte deadline’ voor Griekenland om een schuldendeal te sluiten, maar alles wijst op 20 juli, zegt hoofdeconoom  Léon Cornelissen van Robeco.

De Griekse tactiek om betalingen te bundelen en het probleem vooruit te schuiven kan net genoeg tijd opleveren om een vertrek uit de euro te vermijden, zegt Cornelissen. Volgens hem is niemand gebaat bij de lang gevreesde ‘Grexit’ en vooral Griekenland zelf niet. De herinvoering van de drachme zou namelijk kunnen leiden tot een jarenlange financiële chaos in het land.

Maar door de voortslepende onderhandelingen raken de grootste schuldeisers, waaronder het machtige Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), steeds meer gefrustreerd over de onbuigzaamheid van de Grieken, waarschuwt Cornelissen. Griekenland had begin juni de eerste van een aantal terugbetalingen moeten doen aan het IMF, maar heeft deze gebundeld om de betaling uit te stellen tot 30 juni. Daarmee hanteert het land een tactiek die we niet meer hebben gezien sinds Zambia in de jaren zeventig een bankroet probeerde af te wenden. En deze tactiek lijkt te werken.

Maar bij de ECB zal dat niet zo makkelijk gaan, omdat die de directe controle heeft over het lot van Griekenland binnen de euro. Daarom lijkt 20 juli de definitieve deadline. Griekenland moet dan namelijk voor EUR 3,4 miljard aan staatsobligaties terugbetalen aan de ECB.  “Het uitblijven van betaling aan de ECB zou een faillissement van het land betekenen.”

Cornelissen: “Dit zeer beladen politieke besluit moet uiteraard wel worden gesteund door de Europese Raad, inclusief de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande”, zegt hij. “Mario Draghi zal Griekenland niet uit de euro gooien zonder de duidelijke instructie van politieke leiders als Merkel.”

Invoering parallelle munt
“Maar in het geval van een wanbetaling is de invoering van kapitaalcontroles onvermijdelijk: maatregelen zoals belastingen op overmakingen of limieten aan geldopnames. Dan is ook de invoering van een parallelle munt op korte termijn zeer waarschijnlijk. Dat zou het begin van het einde zijn.”

“Voor de nodige parlementaire steun in Griekenland en bepaalde eurolanden (in ieder geval Duitsland, Nederland en Finland) om op 30 juni de gebundelde aflossingen aan het IMF te kunnen betalen, moet er waarschijnlijk rond 20 juni een deal zijn”, zegt Cornelissen. “De bijeenkomst van de Europese ministers van financiën op 18 juni is een mooie gelegenheid.”

“De meeste Grieken willen binnen de euro blijven. Een Grexit zou zeer slecht vallen, waardoor de regering zou vallen. Tsipras speelt een potje blufpoker met een zeer hoge inzet, maar een schuldendeal is nog steeds waarschijnlijker dan een Grexit. Wie een vakantie geboekt heeft naar Griekenland, doet er verstandig aan wat extra contant geld mee te nemen. En vergeet niet: de zon schijnt er toch wel en de Grieken zullen de vakantiegangers en hun bestedingen met open armen ontvangen.”