Lift-off is de Amerikaanse term voor een verhoging van de rente door het stelsel van centrale banken in de VS, de Federal Reserve. De markt schat de kans op een renteverhoging medio december nu in op 70%, na een overtuigend werkgelegenheidscijfer begin november.Hoe kunnen beleggers inspelen op een lift-off? Welke sectoren doen het dan goed op de beurs?

Markt niet verrassen
Hoe meer de markt rekening houdt met een verhoging van de rente, hoe groter de kans dat de Fed ook daadwerkelijk gaat verhogen. Dat klinkt raar, maar Fed-voorzitter Yellen wil de markt niet verrassen. De Fed heeft er alle belang bij dat ontwikkelingen op de obligatiemarkten zich geleidelijk voltrekken. De Amerikaanse centrale bank heeft nog een grote hoeveelheid obligaties op de balans staan en moet daar ook weer vanaf tegen redelijke prijzen. Een ding is zeker: de renteverhoging staat niet alleen. Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Het pad is smal en aan beide kanten dreigt een afgrond: deflatie en recessie aan de ene kant, inflatie en snel stijgende rente aan de andere kant.

Munitie
Mevrouw Yellen wil de rente ook verhogen, omdat zij munitie nodig heeft om de volgende recessie te bestrijden. Als de Amerikaanse economie terugzakt dan staat ze met lege handen. Is deze aanstaande renteverhoging dan anders dan anders? Nee. De inflatie is laag dankzij de olieprijs, maar onderliggend is er wel degelijk inflatie. In februari dit jaar verhoogde Wal-Mart als eerste Amerikaanse bedrijf de lonen voor de laagst betaalde werknemers naar USD 9 per uur. Voor volgend jaar zit USD 10 in het vat. Waarom? Omdat de lage werkloosheid het inhuren van nieuwe arbeidskrachten duurder maakt. Over het derde kwartaal vielen de resultaten van Wal-Mart tegen vanwege stijgende loonkosten. Ook andere ondernemingen als Yum Brands (KFC, Pizza Hut, Taco Bell) en Macy’s schrijven het tegenvallende resultaat in het derde kwartaal toe aan loonstijgingen.

Korte én lange rente gaan omhoog
Een lift-off is een stijging van de korte rente, maar ook de lange rente gaat vaak mee omhoog. Immers, een verhoging van de rente is een reactie op een verwachte stijging van de inflatie en daarmee van de groei. Hogere verwachte groei en inflatie betekenen een stijging van de lange rente. De afgelopen jaren was de groei in de Verenigde Staten en in Europa gematigd. Bij een gebrek aan groei gaan beleggers op zoek naar aandelen die nog wel dat extra beetje groei geven en zijn zij bereid daar meer voor te betalen.

Welke sectoren profiteren en welke niet?
Bij een stijgende rente raken rentegevoelige sectoren zoals vastgoed en nutsbedrijven uit de gratie van beleggers. Ook voeding, drank en gezondheidszorg zullen achterblijven bij een rentestijging. Financiële dienstverleners als banken en verzekeraars worden favoriet.

De in deze column genoemde bedrijven zijn geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.Deze column is eerder verschenen op DFT.nl