Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

“We moeten anders gaan kijken naar demografie”

“We moeten anders gaan kijken naar demografie”

22 mrt 2016 | Visie259 views

We moeten onze visie op demografie aanpassen. Het huidige pensioensysteem is namelijk onhoudbaar aan het worden en dat vraagt om een andere kijk op demografie. Dat zegt Amlan Roy, hoofd van Global Demographics and Pensions Research bij Credit Suisse.

In het kort:

  • Inzicht in demografie draait niet om leeftijd of mensen tellen
  • Beleggers moeten juist kijken naar consumptie en beroepsbevolking
  • Pensioenplanning moet u koppelen aan levensverwachting, niet aan leeftijd

“Demografie draait niet om het tellen van mensen of om leeftijd”, zegt Amlan Roy. “We zijn allemaal anders. Vrouwen zijn anders dan mannen, en mensen gaan verschillend met hun geld om. Leeftijd is niet de doorslaggevende factor. Demografie gaat over consumenten en werkenden. Iedereen op deze wereld is zijn hele leven lang consument. Consumenten zijn opbrengsten en werkenden zijn kosten, in elk huishouden, bedrijf en land.”

“Een aantal zaken is moeilijk te voorspellen. Je weet namelijk niet waar je over vijf jaar werkt en wat je dan consumeert. We hebben allemaal dezelfde informatie, maar consumeren niet dezelfde producten. Bovendien zijn we zeer verschillend en kan niemand voorspellen hoe we veranderen als consument en als werkende.”
Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Pensioen koppelen aan levensverwachting

Volgens Roy moeten we de pensioenplanning koppelen aan de levensverwachting en niet simpelweg de pensioenleeftijd veranderen. “De gezondheidszorgkosten voor iemand van 80 kunnen wel twee keer zo hoog zijn als voor iemand van 68 die net met pensioen is. Bovendien is het oudste en duurste deel van de bevolking sinds 1970 vier keer zo snel gegroeid dan de rest van de bevolking.” 

“Vroeger hadden we sterftemodellen die voorspelden dat iemand met pensioen ging op zijn 65ste en zou overlijden op zijn 72ste. Maar in Japan is 8% van de bevolking op dit moment ouder dan 80 jaar. Als we het hebben over levensverwachting, zaten we er steeds naast, omdat het met de ontwikkeling van met name de medische wetenschap steeds sneller ging dan we dachten.” 

Twee generaties gepensioneerden

Doordat mensen tegenwoordig langer leven, is het volgens Roy heel goed mogelijk dat de ouders van iemand die met pensioen gaat, nog leven. “We hebben nu twee generaties gepensioneerden, terwijl we daar nog helemaal niet over hebben nagedacht. Hiermee belasten we de jongere generatie buitensporig, omdat zij voor de kosten opdraaien.” 

Het blind verhogen van de pensioenleeftijd is niet het antwoord. Roy: “Zo kunnen verplegers op een bepaalde leeftijd patiënten niet meer zo goed uit bed tillen als toen ze jonger waren. Een mechanische verhoging van de pensioenleeftijd lost dus nergens in de wereld het probleem op.” 

Parttime blijven werken

Mensen moeten na hun officiële pensioenleeftijd waarschijnlijk parttime blijven werken, denkt Roy. En het is volgens hem ook in het belang van bedrijven om oudere, ervaren werknemers aan boord te houden, omdat het aantal jongeren dat toetreedt tot de beroepsbevolking, daalt door lagere geboortecijfers.

Zelf vermogen opbouwen

Omdat onze pensioenen waarschijnlijk lager gaan uitvallen door noodzakelijke kortingen vanwege het lage renteklimaat en door de verdere vergrijzing, is het wellicht verstandig om tijdig hierop in te spelen. Dan kunt u misschien toch ophouden met (full-time) werken op de leeftijd die u voor ogen heeft. Robeco biedt daarvoor diverse  beleggingsoplossingen.
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel