Beleggers kunnen duurzame energie niet meer negeren, stelt Henk Grootveld. Op de dag dat de Rockefellers olie afzwoeren, gaf de fondsmanager en trendbelegger van Robeco een presentatie over de toekomst van duurzame vormen van energie en de ondergang van fossiele brandstoffen.

Nazaten van de beroemde oliemagnaat John D. Rockefeller kondigden eind maart aan uit fossiele brandstoffen te stappen. Ze gaven de olie-industrie een trap na door de ontkenning van klimaatverandering door oliegigant ExxonMobil ‘moreel verwerpelijk’ te noemen.

Zon wordt steeds goedkoper
Grootveld schetste waarom energiebeleggers zich niet moeten blindstaren op producenten van fossiele brandstoffen die nu groot zijn op de beurs. Momenteel zijn fossiele brandstoffen als olie, gas en kolen nog de populairste energiebronnen. Dat komt vooral doordat er tot nog toe geen goed alternatief was. Maar met de snelheid van technologische ontwikkelingen is dat idee achterhaald, aldus Grootveld.

Efficiëntie gaat nog enorme sprongen maken
Tien zonnepanelen kosten tegenwoordig zo'n 4.700 euro minder dan de helft van de prijs van 2004. Volgens Grootveld gaat die prijs niet meer heel snel zakken, maar gaat de efficiëntie van de zonnepanelen nog enorme sprongen maken. "Het is niet te zeggen hoe efficiënt ze kunnen worden. Maar je kunt je voorstellen, dat je over 10 jaar drie keer zoveel zonne-energie kan opwekken met hetzelfde oppervlak als nu".

We hoeven maar 0,08 procent van het aardoppervlak te gebruiken voor zonnepanelen om aan de volledige energiebehoefte van de wereld te voldoen, schetst Grootveld. Als je bedenkt dat zo'n 33 procent van het aardoppervlak uit woestijn bestaat dan is dat slechts een fractie.

Tesla of toch Toyota?
Ook delen van de auto-industrie kunnen profiteren van de omslag. Auto's die rijden op reguliere benzine, zijn nog steeds het populairst, maar in de komende twee jaar komen er 15 nieuwe elektrische modellen uit. Bij Honda voorspellen ze dat minimaal 66% van de verkochte auto's rond 2030 elektrisch zijn en de benzineslurper daarna volledig uit de markt wordt gedrukt.

Naast de milieuvoordelen van elektrische auto's zijn er volgens Grootveld andere pluspunten. Zo is de motor van een elektrische auto bijna vijf keer zo efficiënt als een benzinemotor en is het onderhoud aan een elektrische auto veel goedkoper.

Diverse autofabrikanten zetten inmiddels serieus in op elektrische auto's. Spraakmakend is vooral de Californische producent Tesla van miljardair Elon Musk, die onlangs zijn nieuwe Model 3 introduceerde. Van de klassieke autofabrikanten is Toyota vooralsnog de belangrijkste speler met zijn hybride Prius.

Geest is uit de fles
“Bij Robeco denken we niet dat dalende olieprijzen de ontwikkeling van duurzame energie kunnen tegenhouden. Dat is te laat. De geest is uit de fles en die ontwikkeling kan je niet meer tegenhouden", aldus Grootveld. “Wij zien traditionele oliebedrijven steeds meer als toekomstige verliezers en wil graag beleggen in de winnaars. Maar wie deze winnaars zijn, is nog onduidelijk. Onze strategie is voorlopig wegblijven bij de verliezers.”

Toeleveranciers
“De markten van zelfrijdende auto's en zonnepanelen zijn nog zo versnipperd dat we daar geen winnaar aan kunnen wijzen. Daarom beleggen we voorlopig in de toeleveranciers," concludeert Grootveld.


De in dit artikel genoemde bedrijven zijn geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of te verkopen.

Bron: http://www.z24.nl/ondernemen/investeren-in-fossiele-brandstoffen-is-investeren-in-verliezers-628351