Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Bank of England verlaagt rente niet ondanks Brexit

Bank of England verlaagt rente niet ondanks Brexit

20 jul 2016 | Visie140 views

Terwijl iedereen anders verwachtte na de uitkomst van het Brexit-referendum, heeft de Bank of England beleggers verrast door te besluiten de rente te handhaven op 0,5%.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

In het kort:

  • Britse centrale bank handhaaft de rente tegen de verwachting in
  • Eerste stimuleringsactie verwacht na publicatie gevolgen Brexit in augustus
  • Nieuwe premier benoemt voorstanders Brexit op belangrijke regeringsposten

De Britse centrale bank stemde tegen het halveren van de reporente naar 0,25%. Het zou de eerste rentewijziging sinds 2009 zijn geweest. Het besluit om de economische ontwikkelingen af te wachten kwam de dag na het aantreden van de nieuwe premier Theresa May.

“Het duidelijke signaal dat de Bank of England nu afgeeft, is dat een renteverlaging vermoedelijk pas in augustus zal plaatsvinden na de publicatie van nieuwe economische voorspellingen,” aldus Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco. De Britse centrale bank publiceert op 4 augustus het kwartaalrapport over de inflatie met nieuwe cijfers voor groei en inflatie, plus de eerste ramingen van de gevolgen van de Brexit.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Markten hadden gerekend op bescheiden renteverlaging

“Toch hadden de markten gerekend op een bescheiden preventieve stap. Tegelijkertijd beseften ze dat zo'n kleine rentestap niet genoeg zou zijn om te voorkomen dat het VK in een recessie belandt als gevolg van de Brexit,”, aldus Cornelissen. “Ondertussen blijft onduidelijk hoe de toekomstige relatie tussen het VK en de EU eruit zal zien en dit zet een rem op de investeringen."

Strategie nog onduidelijk

“De nieuwe premier heeft op belangrijke regeringsposten pro-Brexit-mensen geplaatst die de gesprekken met de EU gaan voeren, maar de strategie is nog onduidelijk”, zegt Cornelissen. “De regering zal moeten kiezen tussen het vrije verkeer van mensen en volledige toegang tot de interne markt. Dat zal niet makkelijk worden.”

“De verrassende benoeming van Boris Johnson op Buitenlandse Zaken heeft scherpe negatieve reacties teweeggebracht in Europa. Het is echter belangrijk te onthouden dat de macht van Johnson beperkt is en dat de onderhandelingen worden gevoerd door de speciale minister voor het verlaten van de EU, David Davis”, aldus de hoofdeconoom van Robeco.

Loze kreet?

“Het is belangrijk om te beseffen dat de Brexit nog geen feit is. Theresa May kan wel zeggen dat ‘een Brexit een Brexit is’, maar dat is een loze kreet zolang geen beroep wordt gedaan op artikel 50”, zegt hij. “Dat beroep verwachten we niet vóór eind dit jaar, of begin volgend jaar, en misschien nog later, of helemaal niet. Het VK verkeert in onzekerheid en dat zal voelbaar worden in het producenten- en consumentenvertrouwen. Er wordt ook gesproken over algemene verkiezingen om een mandaat te krijgen voor het beleid van de nieuwe premier, maar hoe langer het duurt om die te organiseren, des te groter is de kans dat de Britse economie in een recessie terechtkomt.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel