Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie augustus 2016

Beleggingsvisie augustus 2016

05 aug 2016 | Visie1417 views

Terwijl de olieprijs door angst over groei weer daalde, laten de gevolgen van Brexit nog op zich wachten en blijven we bedrijfsobligaties als favoriete belegging aanmerken.

Ontwikkelingen op de financiële markten

Juni was een maand met veel opwinding over het Britse referendum, maar juli was een maand waarin er eigenlijk weinig gebeurde dat de financiële markten echt in vervoering bracht. Weliswaar gebeurden er afschuwelijke dingen in de wereld, maar de impact daarvan op de financiële markten was - ook historisch gezien - beperkt.

Mislukte staatsgreep Turkije alleen lokaal van belang
De poging tot een staatsgreep in Turkije was financieel gezien alleen lokaal van belang. De Turkse beurs daalde direct na de coup even scherp, maar sloot de maand af met een verlies van rond de 2%, terwijl de Turkse lira iets meer dan 4% daalde ten opzichte van de euro.

Opmerkelijk effect dalende olieprijs
De belangrijkste verschuiving vond plaats in de oliemarkten. Beleggers maken zich zorgen over de grote olievoorraden die zijn opgebouwd, terwijl de wereldwijde economische groei tegenvalt. Hierdoor is naar verwachting minder olie nodig, waardoor de prijs nu daalt. Zowel een vat Brent crude als de Amerikaanse tegenhanger WTI-olie daalde in juli met meer dan 13% in prijs.
Opmerkelijk genoeg gebeurde er in juli het tegengestelde van wat er begin dit jaar gebeurde: vanwege dezelfde angst voor tegenvallende economische groei daalden toen de olieprijs én de aandelenkoersen wereldwijd hand in hand. Deze maand echter stegen aandelen, met aandelen uit opkomende landen voorop.

Opvallend is ook dat de high yield-obligaties stegen. In januari daalden ze juist scherp vanwege de verwachte toename van het aantal faillissementen in de energiesector als gevolg van de lagere olieprijs. Hier maakt de markt zich nu echter (nog) geen zorgen over.

ECB overtreft verwachting opkoopprogramma
Inmiddels zijn we ‘gewend’ aan een negatieve rente op staatsobligaties. Deze maand probeerde de rente wel weer op positief terrein te komen, maar verder dan +0.006% halverwege de maand kwam de toonaangevende Duitse tienjaarsrente niet. Behalve dat de Europese Centrale bank al geruime tijd staatsobligaties opkoopt, koopt zij sinds juni ook bedrijfsobligaties op. Aanvankelijk ging de markt uit van zo’n 4 à 5 miljard euro per maand, maar in de eerste maand dat het programma loopt, werd dat bedrag ruimschoots overtroffen: 8 miljard euro. Het gevolg hiervan is dat het rendement op bedrijfsobligaties van een hoge kwaliteit snel daalt en nauwelijks nog een procent hoger ligt dan de vergoeding op staatsobligaties.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Aandelen

Beleggers in aandelen hadden in juli een goede maand. Wereldwijd stegen de aandelenmarkten, waarbij opkomende markten onder aanvoering van Brazilië aan kop gingen. Ook de ontwikkelde landen in Europa, Japan en de VS stegen. In Nederland steeg de AEX-index met 3.2%, wat op zich beneden het wereldwijde gemiddelde was.

Premier May heeft geen haast
De aandelenmarkten herstelden begin juli verder van de schrik van een Britse uittreding uit de EU. Met de aanstelling van de nieuwe premier May, die aankondigde geen haast te maken met de Brexit, verdween dit onderwerp opmerkelijk snel van tafel. Omdat wij verwachten dat Brexit wel degelijk invloed op de Europese ontwikkelingen gaat hebben in de komende periode, geven we Europese aandelen een lager dan gemiddeld gewicht.
Japanse aandelen hebben, ondanks de aankondiging van weer een nieuwe ronde aan stimulerende maatregelen, een neutrale weging. Van de drie grote ontwikkelde markten zijn we het meest positief voor aandelen uit de VS.
Tot slot; aandelen uit opkomende landen. Hoewel er in individuele landen op gezette tijden onrust is (zoals recent in Turkije), laten opkomende landen als groep een goede performance zien. We hebben de positie in opkomende landen in de eerste helft van 2016 langzaam opgehoogd naar een neutrale weging.

Obligaties

De opluchting dat een Britse uittreding in ieder geval geen haast heeft, zorgde aanvankelijk voor een stijging van de rentes in Europa, maar in de tweede helft van de maand zakte de rente toch weer terug naar negatieve waarden. De Duitse tienjaarsrente sloot de maand op -0.12%. Voor staatsobligaties vinden wij de vooruitzichten minder positief.

Bedrijfsobligaties blijven onze favoriete categorie
De Europese Centrale Bank is in juni gestart met aankopen van bedrijfsobligaties. De aankopen overtreffen de verwachtingen die de markt had. Door de extra vraag naar bedrijfsobligaties, en het aanbod dat in de zomer over het algemeen lager ligt dan de rest van het jaar, daalden de rentes op bedrijfsobligaties sterk. We verwachten dat dit effect nog een tijdje zal aanhouden en houden voor Europese bedrijfsobligaties dus vast aan een hoger dan gemiddeld gewicht.

High yield-obligaties zijn we in kleine stapjes aan het afbouwen. Deze categorie heeft het laatste halfjaar zowel absoluut als relatief een hoog rendement behaald. We vinden dat het huidige renteniveau de risico’s niet goed meer weergeeft. De daling van de olieprijzen kan aanleiding zijn voor een correctie in de high-yield markt, waardoor de risico-opslagen en dus de rentes (meestal) snel stijgen. Voor de categorie obligaties als geheel handhaven we een lichte onderweging.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel