Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

‘Harde Brexit’ slechtst mogelijke scenario voor Britse economie

‘Harde Brexit’ slechtst mogelijke scenario voor Britse economie

12 okt 2016 | Visie258 views

Een ‘harde Brexit’, waarbij het VK onafhankelijkheid belangrijker vindt dan toegang tot de Europese interne markt, is het slechtst mogelijke scenario voor de economie van het land, zegt Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

In het kort

  • Britse premier gaat artikel 50 voor eind maart 2017 in werking stellen
  • Controle over immigratiebeleid belangrijker dan toegang tot interne markt
  • Pond zakt weg door angst voor minder handel en lagere bbp-groei

De Britse premier Theresa May wil voor eind maart 2017 artikel 50 van het Verdrag van Lissabon – de formele procedure om de 28 landen tellende EU te verlaten – in werking zal stellen. May zei ook dat onafhankelijkheid en controle over het immigratiebeleid prioriteit hebben boven handel met de EU. Hiermee lijkt ze aan te sturen op een harde Brexit en niet op een zachtere variant. Voor toegang tot de interne markt moet het VK namelijk ook de EU-regels voor vrij verkeer van personen accepteren.

“Volgens May kan de Brexit op vele manieren vorm krijgen en ligt de prioriteit daarom niet bij toegang tot de interne markt, maar bij de bescherming van grenzen en soevereiniteit. Met andere woorden: het wordt een harde Brexit. Vanuit economisch oogpunt is dit het slechtst mogelijke scenario.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Economische risico’s nemen toe

Volgens Cornelissen zijn de belangrijkste risico's voor de Britse economie toegenomen, maar de vooruitzichten blijven onduidelijk totdat artikel 50 daadwerkelijk in werking is gesteld. “Wij zien geen reden om optimistisch te zijn over de economische groei in het VK op middellange termijn. Door het zwakkere pond zal de inflatie stijgen, terwijl bedrijven hun werknemers vanwege alle onzekerheid niet voldoende zullen compenseren met loonsverhogingen.”

“Hierdoor zal het inkomen van huishoudens dalen en zullen de bbp-vooruitzichten naar beneden worden bijgesteld. Deze onzekerheid heeft een negatief effect op buitenlandse en binnenlandse investeringen in het VK, omdat bedrijven een afwachtende houding zullen aannemen. De vooruitzichten voor de lange termijn hangen af van hoe het Brexit-scenario zich ontvouwt, maar met een harde Brexit lijkt de kans groot dat het bbp de komende jaren sterk zal dalen.”

EU ontmoedigt meer exits

De EU zal er alles aan doen om meer exits te voorkomen, vooral gezien het toenemende nationalisme in andere landen als gevolg van de aanhoudende vluchtelingencrisis.

“Voor de EU zal het een opluchting zijn als artikel 50 eenmaal in werking is gesteld. En maart 2017 is een gunstig tijdstip, omdat het nog voor de Franse presidentsverkiezingen van april en de Duitse algemene verkiezingen van september is”, zegt Cornelissen.

“En vergeet niet dat de EU een goede reden heeft om het VK een hoge economische prijs te laten betalen voor zijn vertrek. Wij verwachten dat het pond in de tussentijd verder verzwakt ten opzichte van een relatief sterke euro, maar veel hangt ook af van verdere ontwikkelingen. Wat May nu zegt, is eigenlijk slechts de openingszet in een gigantisch schaakspel.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel