Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Renzi neemt enorme gok met Italiaans referendum

Renzi neemt enorme gok met Italiaans referendum

19 okt 2016 | Visie230 views

De Italiaanse premier Matteo Renzi zet veel op het spel met zijn referendum over politieke hervormingen, zegt hoofdeconoom Léon Cornelissen.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

In het kort

  • Referendum is bedoeld om stabieler en krachtiger bestuur te krijgen
  • Renzi heeft politieke lot aan uitslag verbonden
  • Italiaanse economische groei blijft zwak bij lagere voorspellingen

Een verlies van Renzi tijdens het referendum van 4 december kan het einde van zijn regering betekenen. Als er dan een zogeheten eurosceptische partij aan de macht komt, kan dat een destabiliserend effect hebben op de EU, waarschuwt Cornelissen. Beleggers zijn huiverig voor de zwakke groeivooruitzichten van de op twee na grootste economie van Europa.  

“Waar het in het referendum om gaat, is dat Renzi de macht van de senaat wil beperken en meer macht wil toekennen aan het Lagerhuis”, zegt Cornelissen. “Het is een unieke kans voor Italië op een krachtig en stabiel bestuur, wat niet zo slecht zou zijn als je bedenkt dat het land in de afgelopen 70 jaar maar liefst 63 regeringen heeft gehad.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Niet bepaald populair

“Het probleem is echter dat Renzi zijn politieke lot aan het referendum heeft verbonden en dat hij niet bepaald populair is. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de door de EU opgelegde bezuinigingen, de vluchtelingencrisis en het Italiaanse bankenprobleem. Men vindt hem niet assertief genoeg. Hij neemt dus een enorme gok”, aldus Cornelissen.

“Het is echter nog niet zeker of Renzi – als hij verliest - werkelijk aftreedt. En mocht dat wel gebeuren, dan nog heeft de Italiaanse president voldoende speelruimte om tijd te winnen tot 2018, wanneer er nieuwe verkiezingen op stapel staan.”

Groei is zwak

Volgens Cornelissen is de economische situatie in Italië voor Renzi een veel groter probleem dan de politieke. De Italiaanse regering heeft de groeiraming voor 2016 verlaagd naar 0,8% en die voor 2017 naar 1,0%. “Dat betekent niet veel goeds. De regering wil graag deze maand een begroting presenteren met wat leuke weggevertjes, maar dat wordt wel behoorlijk lastig bij deze teleurstellende groeivooruitzichten”, zegt Cornelissen. “De uitblijvende groei en lagere ramingen temperen het positieve sentiment in Italië, ook richting de EU.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel