Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie december 2016

Beleggingsvisie december 2016

05 dec 2016 | Visie3050 views

De meeste mensen hadden niet verwacht dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen. Ook voor de financiële wereld was het even schrikken toen de verkiezingsuitslagen uit de VS bekend werden.

Verrassende wending

De Aziatische markten waren nog open, toen duidelijk werd dat Trump de volgende president zou gaan worden. Zoals verwacht reageerden de Aziatische beurzen behoorlijk negatief en begon ook Europa de dag in mineur. Maar vanaf Trumps gematigde toon in zijn overwinningstoespraak sloeg de stemming snel om. Deze werd zelfs positief nadat Trumps plannen om de economie aan te jagen, de instemming van beleggers kreeg. In de eerste weken na de verkiezingen lijkt de markt vooral opgelucht dat Trump ook een milde kant toont, na de ronkende verkiezingsretoriek, die het ergste deed vrezen.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Winnaars en verliezers van beleid Trump

Aandelen in de VS stegen in november met 3,7%, waarbij het vooral de aandelen uit de financiële en de industriële sector waren die het hardst stegen. Deze sectoren gaan waarschijnlijk het meest profiteren als Trump het aangekondigde beleid gaat uitvoeren. Omdat hij erop uit is de binnenlandse economie te versterken, waren kleinere en middelgrote bedrijven, die vooral nationaal opereren, ook in trek.

Opkomende landen ondervonden de keerzijde van de ontwikkelingen in de VS. Als gevolg van de sterkere economie is de Amerikaanse dollar in waarde gestegen. Daarnaast zijn Trumps plannen minder gunstig voor opkomende landen, die het ook moeten hebben van goedkope productie van goederen. Trump wil een deel van deze productie terughalen naar Amerika. Dat dit ook tot een hogere inflatie in de VS zal leiden, is voor Trump tot nu toe bijzaak.

Renteverhoging in VS lijkt zeker

Inmiddels houdt iedereen er rekening mee dat de Amerikaanse korte rente verhoogd gaat worden. De economische cijfers wijzen op verder aantrekkende economische groei, meer consumentenbestedingen en een lagere werkloosheid. De groei van de Amerikaanse economie en de verminderde onzekerheden waren voor ons redenen om het gewicht van Amerikaanse aandelen in de portefeuille op te hogen.

Europa: politieke onrust en weinig groei

Los van Franse voorverkiezingen, waar François Fillon - en ook dat was weer een verrassing - werd gekozen tot Republikeinse presidentskandidaat, gebeurde er niet al te veel in Europa. De ogen zijn gericht op de politieke gevolgen van de uitslag van het Italiaanse referendum. Hoewel het referendum de hervorming van het politieke stelsel betrof, is zelfs een beëindiging van het EU-lidmaatschap van Italië een onderwerp van discussie geworden. Door het overtuigende nee van de bevolking is ook de situatie van een aantal toch al in nood verkerende Italiaanse banken er niet beter op.

Wat doet de ECB?

Daarnaast is er in december weer een vergadering van de Europese Centrale Bank. President Draghi kondigt dan waarschijnlijk een verlenging van het lopende steunpakket aan. Nu eindigt dat in maart 2017, maar men verwacht verlenging tot september 2017. De Europese economie als geheel draait nog steeds niet goed, met name de Zuid-Europese landen blijven achter. Toch verwachten wij dat Europese aandelen positief kunnen reageren als de ECB het steunpakket verlengt en het Europese bedrijfsleven profiteert van de lagere euro. Europese aandelen presteerden in de maand november minder goed dan Amerikaanse en Japanse aandelen. Voor de categorie aandelen is het gewicht nu gemiddeld, waarbij we op dit moment geen specifieke voorkeur hebben binnen de ontwikkelde markten en alleen opkomende markten onderwegen.

OPEC akkoord direct zichtbaar

De organisatie van olieproducerende landen, OPEC, hield eind november een bijeenkomst om te komen tot een beperking van de olieproductie. Het doel is om de olieprijs van de lage niveaus te krijgen en zo de opbrengsten te verhogen. Diverse landen zijn voor hun overheidsuitgaven afhankelijk van olie-inkomsten. Aangezien onenigheid bij de OPEC nogal eens de boventoon voert, werd er op voorhand niet veel van verwacht. Toen uiteindelijk bleek dat er toch een akkoord lag, waarbij er in totaal ongeveer 1 miljoen minder vaten per dag geproduceerd gaan worden, reageerden de markten opgetogen. De olieprijs steeg in een paar dagen tijd met meer dan 15%.

Oplopende rentes wereldwijd

Wereldwijd zijn de verwachtingen voor de inflatie opgelopen door het verwachte effect van het beleid van Trump en de snel opgelopen olieprijs. Dit zien we ook terug in de rentestanden. Zowel in Europa als de VS zijn de rentes voor de langere termijn opgelopen. Een oplopende rente betekent dat de koersen van obligaties dalen. In november daalden Amerikaanse staatsobligaties met 3,0%. Ook staatsobligaties van Europese landen leverden in, maar iets minder. Staatsobligaties geven we al geruime tijd een minder dan gemiddeld gewicht. We hebben een deel van ‘gewone’ Europese staatsobligaties in de portefeuilles verschoven naar inflatiegerelateerde staatsobligaties. Deze categorie obligaties beschermt de beleggers tegen een hogere inflatie. Tegelijkertijd wordt de rentegevoeligheid lager, wat gunstig is bij een oplopende rente. We verwachten dat de ECB ook na maart 2017 blijft doorgaan met het aankopen van bedrijfsobligaties en houden daarom vast aan onze meer dan gemiddelde weging van deze obligatiecategorie.