Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Zonnige vooruitzichten voor Nederland

Zonnige vooruitzichten voor Nederland

14 dec 2016 | Visie1213 views

Voor de Nederlandse economie belooft 2017 een mooi jaar te worden. De Tweede Kamerverkiezingen in maart zullen daar weinig aan veranderen. De politieke ontwikkelingen in andere landen vormen echter wel een bron van onzekerheid.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco
  • Nederlandse economie dendert door in 2017
  • Verkiezingen zijn in Nederland geen bron van onzekerheid
  • Voor beleggers hangt veel af van wat Donald Trump gaat doen

De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn lange tijd niet zo goed geweest als in de aanloop naar het nieuwe jaar. De werkloosheid is gedaald van 6,6% eind vorig jaar naar 5,6% in oktober en het economische nieuws is bijna zonder uitzondering positief. Volgens het CBS heeft de omzet van de reisbranche in het derde kwartaal een recordniveau bereikt. De omzet van de horeca groeide in die periode met bijna 9% ten opzichte van een jaar eerder en het aantal uitzenduren liep op.

“De Nederlandse economie dendert door”, beaamt Robeco hoofdeconoom Léon Cornelissen: “Dat geldt ook voor omliggende landen. De werkloosheid in de eurozone daalt en de ECB zal voorlopig geen maatregelen nemen die de economische groei kunnen schaden. De beleidsmakers zien namelijk liever dat de economie wat te hard groeit dan dat ze het risico lopen om dit herstel in de kiem te smoren. De ECB laat de rente voorlopig ongemoeid en het terugschroeven van de stimulerende obligatieaankopen komt alleen aan de orde als de Europese economie in de ogen van de bank daarvoor sterk genoeg is.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Politiek als onvoorspelbare factor

Het basisscenario is dat 2017 in economisch opzicht een zonnig jaar wordt voor kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven, maar in de internationale politieke ontwikkelingen ziet Cornelissen wel enkele wolkjes aan de horizon: “In potentie vormen de Franse presidentsverkiezingen de grootste bedreiging. Marine Le Pen van het rechtse Front National heeft een ordelijk vertrek uit de Europese Unie hoog op de politieke agenda staan. “Maar het is ondenkbaar dat een groot land zoals Frankrijk op een ordelijke manier uit de Unie stapt”, waarschuwt Cornelissen: “De kans is klein dat Le Pen in de tweede ronde daadwerkelijk wint.” De politiek instabiele situatie in Italië als gevolg van de extreem lage economische groei vormt in zijn ogen een tweede risico.

Ten slotte kunnen de uitkomsten van het Brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen ook een negatieve impact op de Nederlandse economie hebben: “Groot-Brittannië is een belangrijke handelspartner en in dat land neemt de groei af terwijl de inflatie oploopt. Daarnaast is een kleine, open economie zoals die van ons land kwetsbaar als Donald Trump echt protectionistische maatregelen neemt.”

Tweede Kamerverkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart vormen volgens Cornelissen geen bron van onzekerheid. Hoewel de PVV mogelijk een groot deel van de stemmen haalt, is er in het kabinet waarschijnlijk geen plaats voor deze partij: “Na de eerdere ervaringen met de PVV als regeringspartij verwacht ik niet dat ze uitgenodigd worden voor de formatiebesprekingen. Die kunnen best enige tijd duren als er vier of vijf partijen nodig zijn om een kamermeerderheid te halen. In een tijd waarin de economie zich goed herstelt is het geen ramp als de aanstelling van een nieuwe regering enige tijd op zich laat wachten.”

“Het zou fijn zijn als een herziening van het pensioen- en belastingstelsel snel vorm krijgt, maar het is geen ramp als dat even blijft liggen. Het kostte tien maanden om de formatie in Spanje af te ronden en België zat vijf jaar geleden zelfs 541 dagen zonder regering. Als econoom maak ik me dan ook niet veel zorgen over de verkiezingen in Nederland. “

Wat kunnen beleggers in 2017 verwachten?

Voorspellingen doen over hoe het beleggers in 2017 zal vergaan is erg moeilijk, omdat veel afhangt van wat Donald Trump na zijn inauguratie op 20 januari gaat waarmaken van zijn vaak nogal drieste verkiezingsbeloften. Aandelenmarkten reageerden in eerste instantie positief op zijn verkiezing, omdat investeringen in de Amerikaanse infrastructuur zullen worden aangewakkerd. Obligatiemarkten zijn in mineur, omdat de VS zich nog dieper in de schulden moet steken om die investeringen te kunnen doen.

Voor Nederlandse beleggers is de AEX vaak een graadmeter, maar bij Robeco kijken we wereldwijd en naar diverse beleggingscategorieën, omdat bij beleggen spreiding enorm belangrijk is. Bovendien blijft het zaak om de lange termijn in de gaten te houden en uw uiteindelijke beleggingsdoel(en).

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel