Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Blockchain maakt zijn belofte steeds meer waar

Blockchain maakt zijn belofte steeds meer waar

06 feb 2017 | Visie4634 views

Blockchain is een van de laatste ‘buzz words’. Je hoort en leest er veel over, maar wie weet nu eigenlijk waar het werkelijk om gaat? En gaan we er dagelijks mee te maken krijgen? Hieronder lichten we een tip van de sluier op.

Jeroen van Oerle
Jeroen
van Oerle
Trend analyst Robeco

Blockchain is een voor iedereen toegankelijke decentrale, openbare database waarin transacties worden bijgehouden. Het is een online register, waar gebruikers rechtstreeks terecht kunnen zonder tussenpersoon.
Waar het papieren grootboek ‘administratie 1.0’ is, staat de overstap van papieren naar digitale grootboeken voor ‘administratie 2.0’ en wordt nu een volgende stap gezet naar een gedecentraliseerd en gedistribueerd grootboek. Blockchain wordt daarom wel ‘administratie 3.0’ genoemd.

Het is de techniek achter de digitale, virtuele munt bitcoin, maar kan ook voor andere toepassingen gebruikt worden. Gegevens worden niet meer op één centrale plek opgeslagen, maar verspreid over internet. Blockchain heeft o.a. als voordeel dat er alleen nieuwe informatie kan worden toegevoegd en dat er niets kan worden verwijderd.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Waar wordt blockchain al toegepast?

Een eerste voorbeeld van het gebruik van blockchain zien we bij het verschepen van balen katoen van de Verenigde Staten naar China. De aloude handelsbrief (ook wel ‘letter of credit’ genoemd) is vervangen door een ‘smart contract’. Dat bevat ook allerlei productinformatie. Zodra de balen in China aankomen krijgt het slimme contract automatisch een seintje om te betalen en het eigendom van de katoen te transfereren naar de klant. Alle transactiegegevens staan in een decentrale database en zijn voor alle betrokken partijen in de keten te allen tijde te raadplegen. Dat scheelt een hoop papieren documenten, tussentijds handmatig controleren van gegevens, en dus tijd.

Vlucht vertraagd: automatische uitbetaling

Een ander voorbeeld is een recente toepassing op verzekeringsgebied. Als een vlucht is vertraagd, dan betaalt een smart contract automatisch uit. Een gedupeerde reiziger hoeft zelf geen actie te ondernemen en er komen geen handmatige handelingen meer aan te pas. Dit type standaard verzekeringen waarbij geldt ‘als X gebeurt, dan wordt Y uitgekeerd’, is perfect te automatiseren met blockchain.

Klaar voor algemeen gebruik?

Deze voorbeelden lijken te suggereren dat de technologie klaar is voor algemeen gebruik. Maar het is nog lang niet zo ver, vertelt Jeroen van Oerle, trendanalist bij Robeco. “Blockchain is nog niet volgroeid en er moet nog veel worden getest.” Twee belangrijke aspecten om in de gaten te houden bij het volgen van de ontwikkeling van blockchain zijn volgens hem wet- en regelgeving en de stand van de techniek.

Even geduld a.u.b.

“We hebben het over de financiële sector, waar veel wet- en regelgeving is. Het zal nog enige jaren duren voordat toezichthouders deze nieuwe technologie volledig vertrouwen. Daarnaast moeten partijen standaarden afspreken. Ik twijfel er niet aan, dat nu nog bestaande technische problemen zullen worden opgelost, dat is een kwestie van tijd. Investeren in blockchain is voor financiële instellingen een logische volgende stap.”

Wilt u beleggen in interessante trends en ontwikkelingen in de financiële sector? Kies dan voor Robeco New World Financials.

Risicometer 6
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel