Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Economisch herstel laat zich niet stuiten door lange formatie

Economisch herstel laat zich niet stuiten door lange formatie

06 mrt 2017 | Visie565 views

Na de verkiezingen van 15 maart kan het maanden duren voordat duidelijkheid komt over de samenstelling van het nieuwe kabinet. De politieke onzekerheid zal de aantrekkende economische groei niet afremmen.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

De Nederlandse economie komt steeds beter op stoom. Eind februari maakte het CBS bekend dat het producentenvertrouwen die maand is gestegen tot het hoogste niveau sinds maart 2008. De omzet van cyclische sectoren zoals de uitzendbranche en de horeca trekt volgens het bureau aan en de groei van de afzetprijzen van industriebedrijven bereikte begin dit jaar het hoogste niveau in ruim vijf jaar. Hoewel politieke onzekerheid meestal niet goed is voor de economie, zullen de Tweede Kamerverkiezingen voorlopig geen rem zetten op de aantrekkende groei.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Lang proces

“Als we de peilingen mogen geloven, zijn er straks vijf of zes partijen nodig voor het vormen van een coalitie met een meerderheid in de Tweede Kamer en met voldoende steun in de Eerste Kamer”, vertelt Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen. “Dat betekent dat elke partij die wil meeregeren, behoorlijk wat water bij de wijn moet doen. Omdat er straks waarschijnlijk veel combinaties van partijen mogelijk zijn en er behoorlijk wat compromissen gesloten moeten worden, kan de formatie een lang proces worden.”

Formatierecord

Het is geen uitzondering dat er na verkiezingen enkele maanden voorbij gaan voordat een kabinet wordt beëdigd. In 2003 duurde het bijvoorbeeld 125 dagen voordat het kabinet Balkenende II op het bordes stond en in 2010 was dat bij Rutte I 127 dagen. Het record staat op naam van Van Agt I: 208 dagen in 1977. In vergelijking met andere landen valt dat nog mee. In België duurde het vormen van een nieuwe regering na de verkiezingen van 13 juni 2010 maar liefst 541 dagen. Meer recent gingen er in Spanje 341 dagen voorbij na de stembusgang van 20 december 2015 voordat er een (minderheids)coalitie was gevormd.

Groei met of zonder nieuw kabinet

“De economische groei in Nederland dendert echter door”, vertelt Cornelissen. “Daar komt geen verandering in als de kabinetsformatie enige maanden duurt. Spanje zat vorig jaar bijvoorbeeld nog bijna het hele jaar zonder regering. Desondanks was het land met een economische groei van 3,2% een van de koplopers in Europa. Het vertrouwen van consumenten en producenten loopt gestaag op en ik zie geen enkele aanleiding om te denken dat daar plotseling verandering in gaat komen door de verkiezingen.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel