Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Populisme: een teken van deze tijd

Populisme: een teken van deze tijd

02 mrt 2017 | Visie711 views

Het opkomend populisme houdt velen bezig, zeker nu er dit jaar in belangrijke Europese landen verkiezingen worden gehouden. Moeten Nederlandse beleggers zich zorgen maken over de verkiezingen in eigen land en elders in Europa?

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

“Een grote nederlaag van premier Rutte tegen een populist zal in elk geval uitgelegd worden als het bewijs dat de populistische beweging in de wereld aan kracht wint en de risico’s op een overwinning van Marine Le Pen in Frankrijk vergroot”, stelt Robeco’s hoofdeconoom Léon Cornelissen. “En dat vergroot het risico op het uiteenvallen van de euro vanwege de gedetailleerde plannen van het Front National om uit de euro te treden. Beleggers zullen zich in zo’n geval richten op veilige havens.”

“Het ironische is dan dat beleggers juist meer belangstelling krijgen voor uitgerekend Nederlandse en Duitse staatsobligaties. Het is dus onwaarschijnlijk dat de lange rente in Nederland gaat oplopen bij een populistische overwinning.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Verkiezingen in Frankrijk en Duitsland

“En dan is op 23 april Frankrijk aan de beurt. Hoewel de kans groot is dat Marine le Pen de tweede ronde bereikt van de presidentsverkiezingen, wordt algemeen aangenomen dat ze het dan in mei gaat verliezen van een meer algemene kandidaat,” zo licht Cornelissen toe. “Maar laten we Brexit en Trump vooral niet vergeten...”

In september vinden in Duitsland algemene verkiezingen plaats. Dan zal blijken hoe groot de toenemende populariteit is van de ultrarechtse AfD (Alternative für Deutschland). Cornelissen: “De opkomst van de AfD kan ertoe leiden dat andere Duitse politici gaan aandringen op een harder bezuinigingsbeleid in Europa, dat zou een bedreiging vormen voor het politieke klimaat in de eurozone,” zo stelt Cornelissen.

Toenemend populisme: zorgwekkend voor beleggers?

Niet alleen in Europa

“Het succes van Donald Trump toont overigens aan, dat de opkomst van de populistische stemmer niet alleen iets is dat in Europa voorkomt, maar tekenend is voor deze tijd. De ontevredenheid van veel kiezers wordt in verband gebracht met het teleurstellende herstel van de economische groei, de toenemende inkomensongelijkheid en het algemene gevoel dat de huidige politici niet luisteren naar hun kiezers”, zegt Cornelissen. “Deze ontevredenheid kan niet langer worden genegeerd. De meest logische reactie van de zittende politici is dat ze weer in de gunst van de kiezer proberen te komen door populaire maatregelen te nemen, zoals verhoging van het minimumloon.”

Vizier op de lange termijn

“Ondanks alle eventuele commotie is het zaak om als belegger in roerige tijden rustig te blijven en het vizier op de lange termijn te houden. Verkiezingsuitslagen kunnen voor tijdelijke, soms sterke beweeglijkheid op de beurzen zorgen, maar deze effecten ebben meestal al snel weer weg. Aanhoudende onrust in Europa bevestigt opnieuw de noodzaak van spreiding, niet alleen over beleggingscategorieën, maar ook internationaal”, zo besluit de Robeco-hoofdeconoom.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel