Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Alle seinen op groen, maar wel alert blijven

Alle seinen op groen, maar wel alert blijven

13 jun 2017 | Visie1416 views

De Nederlandse industrie heeft afgelopen kwartaal uitgeblonken door ‘double digit’ groeicijfers te laten zien. De omzet groeide met 10,3%, tegenover slechts 1,1% in het laatste kwartaal vorig jaar. Daarmee kwam men tegemoet aan de hooggespannen analistenverwachtingen.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

In negen jaar tijd is het producentenvertrouwen niet zo hoog geweest als aan het begin van het tweede kwartaal van 2017, met een score van 8,3. “Sinds begin 2014 overheerst het positieve sentiment onafgebroken”, aldus het CBS in zijn Kwartaalmonitor.

Nederlandse beursbedrijven beschikken daarnaast over een heleboel geld. Samen hebben ze zo'n EUR 56 mrd te besteden. Als die miljarden worden geïnvesteerd in autonome groei, overnames, extra dividend en/of aandeleninkoop, zit er voor beleggers nog meer in het vat.


Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Seinen op groen

Alle seinen staan dus op groen voor de aandelenbeurzen. Aandelen zijn populair en dat is te merken. Eind februari ging de AEX door de 500 punten en klom daarna verder. Daarna werd de AEX heel even teruggeworpen, maar de index staat nog steeds op zijn hoogste stand in tien jaar.

Te hard?

Dat roept bij beleggers wel de vraag op of het niet te hard gaat. ”Moeilijk te zeggen”, stelt Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen. “De Europese economie doet het prima, met 2% groei dit jaar. Anderzijds is veel goed nieuws al ingeprijsd in de gestegen beurskoersen. Belangrijke beleggingscategorieën zijn nogal duur op dit moment (de AEX-fondsen doen 16,6 keer de verwachte winst voor dit jaar), maar veel alternatieven zijn er niet. De rentes zijn laag, dus zijn obligaties duur.”


Steunprogramma afbouwen?

Een factor die van invloed is op de nabije toekomst van Europa, is de Europese Centrale Bank (ECB). “Omdat het economisch zo goed gaat in Europa, neemt opnieuw de druk op ECB-president Draghi toe om het steunprogramma verder af te bouwen”, zegt Cornelissen. “De inflatie in de Eurozone valt weliswaar tot nu toe erg mee, maar waarom zouden we de rente nog steeds kunstmatig laag willen houden?”


Eindelijk …

Aan de overkant van de oceaan maakte Donald Trump eindelijk een dreigement waar: hij stapte uit het klimaatakkoord van Parijs. Met de nadruk op ‘hij’, want de rest van de VS staat niet te trappelen om de president te volgen. Sterker nog: Californië sloot binnen een week een aparte deal met China. Het gedrag van Trump lijkt Europa en China op klimaatgebied in elkaars armen te drijven. De wereld draait gewoon door … met en zonder Trump.

Spierballentaal

Verder klinkt er vooral spierballentaal uit de mond van Trump. Cornelissen: “Tsja, daar ligt niemand meer echt wakker van. De meeste van zijn plannen lopen tot nu toe vast. De groei in de VS stelt teleur en Europa is eigenlijk de lachende derde. Bovendien is de Fed vorig jaar gaan verkrappen en Europa heeft dat toen bewust niet gedaan. Daar plukken we nu in Europa de vruchten van.”

Eerder zachte landing dan harde landing

“De angst voor protectionisme onder beleggers is er nog wel, maar het politieke systeem van ‘checks and balances’ in de VS blijkt tot nu toe goed te werken. Daarnaast zijn er nog wel degelijk politieke risico’s, zoals in Brazilië en de onrust rond Noord-Korea, maar dit soort issues zal er hoogstens toe leiden dat de beursrally even stilvalt. Dat ligt eerder in het verschiet dan een harde landing”.