Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Hoe is het eigenlijk aan de Méditerranée?

Hoe is het eigenlijk aan de Méditerranée?

11 aug 2017 | Visie1162 views

Veel aandacht gaat de laatste tijd uit naar de nieuwe, jonge, dynamische Franse president ‘Le Kid’ Macron, die na een komeetachtige opkomst op het politieke toneel aangekondigd heeft de Franse economie te moderniseren en samen met Duitsland de euro een stevigere fundering te geven. We zullen zien. Maar de Eurozone is meer dan een Frans-Duits speeltje. Hoe gaat het eigenlijk met de economieën in het Zuiden?

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

Spanje

Het goede nieuws eerst: de Spaanse economie blijft lekker lopen en de minderheidsregering onder Rajoy is er in geslaagd de begroting voor volgend jaar door het parlement te loodsen. Minpuntje is het besluit van de regering van de rijkste provincie Catalonië (hoofdstad: Barcelona) om een referendum over onafhankelijkheid te organiseren op 1 oktober. De Spaanse overheid acht dit illegaal en maanden van juridisch geharrewar liggen in het verschiet en mogelijk nieuwe regionale verkiezingen. Een meerderheid voor afscheiding is overigens verre van zeker, als het al tot een referendum zou komen.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Italië

De Italiaanse economie doet het een stuk minder, maar profiteert van de algemene opleving in de Eurozone. Vervroegde verkiezingen dit jaar zijn van de baan door onenigheid tussen de drie grootste politieke partijen over hervorming van het kiesstelsel. Verkiezingen volgen nu begin volgend jaar. Onder de bestaande spelregels is er dikke kans op alweer een weinig krachtige regering omdat in het Lagerhuis een wankele coalitie tussen gematigd links, onder leiding van ex-wonder boy Matteo Renzi en gematigd rechts onder leiding van Silvio Berlusconi, op zijn tachtigste bezig aan een onwaarschijnlijke politieke comeback, het meest waarschijnlijk is. Aanhoudende stagnatie lijkt het meest waarschijnlijke scenario, tenzij de vluchtelingencrisis weer opleeft en populistische partijen in de kaart speelt.

Griekenland

Griekenland heeft weer eens op de valreep respijt gekregen en een faillissement deze zomer is afgewend. Zijn schuldeisers zien nog steeds af van een definitieve schuldsanering waarbij een deel als oninbaar wordt afgeschreven. Zij hebben Griekenland gedwongen tot een ongebruikelijk overschot op de begroting exclusief rentebetalingen van maar liefst 3,9% BBP vorig jaar. Met de economie blijft het kwakkelen en de sociale onrust neemt toe. Het vuilnis in Athene wordt niet opgehaald en dat midden in het toeristenseizoen. De laatste tien jaar is de Griekse economie met een kwart gekrompen, dus inmiddels ook wel aan vakantie toe, ben je geneigd te denken. In augustus loopt het derde reddingsprogramma voor Griekenland af. Zonder extra steun of schuldsanering dreigt de noodzaak tot een vierde reddingsprogramma. Dat zou het slechtst denkbare scenario zijn.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel